Kapitaalverhoging bij Tessenderlo

Als de buitengewone aandeelhoudersvergadering daar eind oktober mee instemt, komt er een kapitaalverhoging van 150 à 200 miljoen EUR bij Tessenderlo Group.

Enkele zwakke beursdagen hebben ervoor gezorgd dat we onze positie in Adidas konden verhogen en dat we eindelijk een eerste positie in ArcelorMittal hebben kunnen opbouwen. In de cashpositie hebben we ook de kwartaaldividenden van onder meer Royal Dutch Shell en Coca-Cola verrekend.

Als de buitengewone aandeelhoudersvergadering daar eind oktober mee instemt, komt er een kapitaalverhoging van 150 à 200 miljoen EUR bij Tessenderlo Group (huidige beurskapitalisatie ongeveer 700 miljoen EUR). De bestaande aandeelhouders zullen een voorkeurrecht hebben en referentieaandeelhouder Picanol (Luc Tack) heeft al zijn volledige medewerking toegezegd. Bedoeling is de operatie nog dit jaar door te voeren. Als de inschrijvingsprijs bijvoorbeeld 20 EUR zou bedragen, komen er 7,5 à 10 miljoen aandelen bij (vandaag 31,8 miljoen EUR), of per drie of vier aandelen één nieuw aandeel erbij.

Luc Tack had eind augustus al gezinspeeld op een kapitaalverhoging door te stellen dat het voor een wagen nooit goed is om altijd op de reserve van de benzinetank te rijden. Hij kocht in elk geval al voor 5 miljoen EUR Tessenderlo-aandelen bij. De balansstructuur verstevigen en geld hebben om toekomstgerichte overnames te doen zijn de belangrijkste motieven achter de kapitaalverhoging.

Intussen raakte ook bekend dat Tessenderlo Group een nieuwe fabriek voor calciumchloride in het Belgische Ham gaat bouwen, nadat een langetermijnovereenkomst met Tetra Chemicals werd aangekondigd. Tessenderlo is een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille in de komende jaren. De kapitaalverhoging zullen we dan ook zonder aarzelen volgen. Het advies blijft ‘koopwaardig’ (rating 1B).

Partner Content