Omzet Volkswagen blijft stijgen

De resultaten over het derde kwartaal hebben al het scepticisme over de winstgevendheid van Volkswagen weggenomen.

Wall Street is het Amerikaanse resultatenseizoen goed doorgekomen. Daarbij gebeurde het weer eens dat tegenvallend economisch nieuws door Wall Street als goed financieel nieuws wordt beschouwd, omdat het begin van de tapering meer en meer opschuift naar 2014. De discussie over de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond ligt nog wat verder in de toekomst, zodat we de positie in de tracker Proshares Short QQQ verkopen. Een deel van de dollaropbrengsten gebruiken we meteen om de aankoop van het aandeel van Yum! Brands te financieren.

Over Volkswagen waren er de jongste maanden wat twijfels. Vooral over de rendabiliteit werden vragen gesteld. Deels door de weerslag van een negatief artikel in een Duits automagazine op de koers konden we het aandeel opnemen in de voorbeeldportefeuille. Maar de resultaten over het derde kwartaal hebben al het scepticisme over de winstgevendheid weggenomen, met een sterke koersreactie tot gevolg. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijft ook in de eerste negen maanden sprake van een omzetstijging tot 145,7 miljard EUR voor de autogroep (was 144,2 miljard EUR). De bedrijfswinst (ebit) ligt op 8,6 miljard EUR. Dat is weliswaar nog steeds minder dan de 8,9 miljard EUR in de eerste drie kwartalen van vorig jaar, maar er was in het derde kwartaal wel een toename van 2,3 naar 2,8 miljard EUR. Dat betekent dat de ebit-marge (doelstelling 2018: 8%) standhoudt op 5,9% (idem eerste jaarhelft), terwijl die vorig jaar in de periode juli-september was teruggevallen tot 4,7%.

Tegen 8,5 keer de verwachte winst over dit jaar en 7,5 keer die over volgend jaar en 7 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) hebben we hier te maken met een nog relatief goedkoop gewaardeerd aandeel. Vandaar het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Dat niet alle kwartaalresultaten meevallen, zien we bij het Noorse Fred Olsen Energy (beurs van Oslo; ISIN-code NO0003089005). De Noorse speler in de verhuur van installaties om offshore (diepzee) te zoeken en te boren naar olie boekte in de periode april-juni nog betere cijfers dan verwacht, maar het bedrijf kon die niet herhalen in het derde kwartaal, met een omzet van 1,839 miljard Noorse kroon (NOK) en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 928 miljoen NOK. Het omzetcijfer lag nog in de lijn van de gemiddelde schatting van de analisten (1,845 miljard NOK), maar de winst landde op 480 miljoen NOK of 7,3 NOK per aandeel. De analistenconsensus mikte op een winst per aandeel van 8,41 NOK.

De winst na negen maanden bedraagt nu 22,3 NOK per aandeel, te vergelijken met 23,1 NOK per aandeel in dezelfde periode van vorig jaar. De jaarwinst zou in de buurt van 26 à 27 NOK per aandeel moeten uitkomen, om de komende twee jaar richting 40 NOK per aandeel te evolueren. De markt reageerde negatief, ook en vooral omdat het contract van het nieuwe platform, de Bolette Dolphin, met Anadarko Petroleum, wellicht pas in het eerste kwartaal van volgend jaar van start gaat. Met een geschatte koers-winstverhouding van 9 voor 2013 en vooral minder dan 7 voor 2015 noteert het aandeel goedkoop. Vooral door het herwonnen groeiperspectief voor de komende jaren blijven we bij het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B).

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema bescherming

Proshares Short QQQ:bescherming wordt voorlopig volledig afgebouwd

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Alstom: nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille; kwartaalcijfers op 6/11

Bolloré: dochter Blue Solutions (elektrische batterijen voor elektrische wagens) wordt naar de beurs gebracht

Boskalis: rondt verkoop Dockwise Yacht Transport af; kwartaalcijfers op 15/11

Casino: Franse retailer overtuigt met de omzetcijfers over het derde kwartaal

Michelin:kwartaalupdate in lijn van de verwachtingen

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van haar inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen pref.:vooral de verbeterde rendabiliteit deed de koers na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers opveren

Thema (alternatieve) energie

Areva: won mee het contract voor bouw nucleaire centrale in England

Fred Olsen Energy: uitstel start Bolette Dolphin woog op koers

Schlumberger: cijfers opnieuw boven de verwachtingen; koersklim gaat verder

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal nemen weer toe; koers blijft op dieptepunt

Lumina Copper:Argentijnse verkiezingen leiden tot forse nederlaag voor huidige beleid, maar de meerderheid in Argentijnse Senaat is niet gebroken; vandaar negatieve koersreactie, maar politiek moet zich toch aanpassen en Taca Taca-project blijft perfect verkoopbaar

Lyxor Gold Bullion:goudprijs stabiliseert; tapering wellicht verdaagd naar 2014

Thema landbouw

CF Industries: uitblinker op dit moment; kwartaalcijfers op 5/11

Deere & Company: cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2012-2013 op 20/11

Tessenderlo: markt is benieuwd naar update derde kwartaal op 13/11

Thema vergrijzing

Sanofi:kwartaalcijfers laten vanaf september weer stijgende verkopen zien

Thrombogenics: Britse controleautoriteiten bevelen terugbetaling Jetrea aan; update derde kwartaal op 7/11

Tubize (fin): tradingupdate UCB lag in lijn van de verwachtingen

Partner Content