Overnamespeculatie over Potash Corp.

De Canadese meststoffengigant Potash Corp. zou een aantal overnamevoorstellen hebben gekregen. Tot nader order gaat het om geruchten. Maar de timing is natuurlijk niet toevallig.

Er is de jongste dagen weer wat animo rond Potash Corp. Diverse bronnen melden dat de Canadese meststoffengigant onlangs een aantal overnamevoorstellen heeft gekregen. De koers herleeft wat en de volumes liggen een stuk boven het gemiddelde van de voorbije maanden. Maar tot nader order gaat het om geruchten. Vorig jaar probeerde Potash Corp. nog het Duitse K+S tegen 41 EUR per aandeel over te nemen, maar het ving bot in Duitsland. Het zou trouwens geen primeur zijn. In 2010 lanceerde de grondstoffengigant BHP Billiton al eens een vijandig overnamebod, maar vooral onder druk van de Canadese provincie Saskatchewan, de bakermat van de potashindustrie, ging de deal niet door.

De timing is natuurlijk niet toevallig. Al geruime tijd staan de landbouwprijzen onder druk en dus ook de winsten van de meststoffenproducenten. Dat heeft tot beurskoersen geleid die we in minstens vijf jaar niet meer hebben gezien. Maar de perspectieven op lange termijn blijven gunstig en dat maakt de meststoffenwaarden aantrekkelijke overnamedoelwitten.

De omzet daalde in het eerste kwartaal met 27,4%, tot 1,21 miljard USD. Dat was een gevolg van lagere meststoffenprijzen en lagere potashvolumes, door uitgesteld koopgedrag. De brutowinst daalde daardoor met 433 miljoen USD (waarvan 340 miljoen USD daling in de potashafdeling) naar 234 miljoen USD (-65%). De nettowinst zonder uitzonderlijke elementen bedroeg de nettowinst 0,15 USD per aandeel (0,16 USD verwacht). De jaarverwachtingen werden flink neerwaarts bijgesteld naar 0,6 à 0,8 USD per aandeel. Voor het net afgesloten tweede kwartaal (bekendmaking op 28 juli) wordt op 0,15 à 0,25 USD per aandeel nettowinst gerekend (analistenconsensus 21 dollarcent). We blijven op lange termijn mikken op fors hogere koersen en behouden onze positie in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Partner Content