Overnamesprokkels bij Syngenta en CGG

Rond Syngenta en de Franse oliedienstenspeler CGG cirkelt een overnameverhaal.

Het was een bericht waar we flink van schrokken: Monsanto heeft een bod overwogen op Syngenta en zou daarbij aan een prijs van minstens 40 miljard USD hebben gedacht. Dat is ruim 20% meer dan de marktkapitalisatie van het Zwitserse landbouwbedrijf. Een van de motivaties was van fiscale aard. Een verschuiving van de hoofdzetel naar het Alpenland zou een behoorlijk slok op de belastingfactuur hebben gescheeld. Er zouden wat aftastende gesprekken hebben plaatsgevonden, maar het management van Syngenta heeft op een gegeven moment afgehaakt.

Het belangrijkste struikelblok zouden hoe dan ook de mededingingsautoriteiten zijn. Want het zijn toch wel de grootste wereldspelers in respectievelijk zaden (Monsanto) en gewasbeschermingsmiddelen (Syngenta). Gezamenlijk zouden ze op bepaalde domeinen overheersend zijn geworden. De koers van Syngenta kon even aantrekken met 6 à 7%, toen het vreemde nieuws bekend raakte. We blijven geloven in het potentieel op lange termijn voor deze landbouwreus. Koopwaardig (rating 1A).

Geruchten ontkend

Ook rond de Franse oliedienstenspeler CGG cirkelt een overnameverhaal. Minder dan een maand geleden gaven we aan rustig een eerste positie uit te bouwen in deze Franse wereldleider in geofysica (zie ook ‘Flash’ in IB19B). Barslechte kwartaalcijfers leidden tot een koersdaling richting de kelderverdieping en we dachten dat het enige tijd zou duren voor de markt over de ontgoocheling heen zou zijn. Maar de koers ging meteen hoger na overnamegeruchten. Met name het Amerikaanse Baker Hughes werd vernoemd als kandidaat-overnemer van CGG.

De Franse bedrijfstop was snel om te ontkennen iets van een overnamepoging af te weten. CEO Jean-Georges Malcor gaf aan dat het een kleine wereld was en hij ‘vriendschappelijke’ gesprekken op prijs zou stellen. Ook bevestigde hij de moeilijke gang van zaken in geofysica (focus op het opsporen van ondergronds bevindende delfstoffen, zoals aardolie, aardgas, ertsen en mineralen). Verder werd de koers ook ondersteund door het binnenhalen van een contract in Saoedi-Arabië (seismisch onderzoek aan land). CGG is een zware achterblijver. Koopwaardig (rating 1B).

Adviesverlaging LVMH

Met afgerond 10% koersstijging heeft het aandeel van de Franse luxegigant LVMH meer dan behoorlijk gepresteerd in het eerste semester. We namen het aandeel begin dit jaar in de voorbeeldportefeuille op, omdat het in 2013 heel zwaar was achtergebleven op de algemene beursevolutie. Het belangrijkste pijnpunt vorig jaar was de slabakkende organische groei bij de grootste divisie mode en lederwaren. Die afdeling – met topmerken als Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Givenchy en Kenzo – liet echter in de laatste drie maanden van vorig jaar al een herstel van de omzet optekenen, met een stijging van 7%. Dat stevige vierde trimester wordt nog sterker doorgetrokken in het eerste kwartaal van dit jaar, met een eerste dubbelcijferige groeicijfer in twee jaar (+11%, waarvan 9% organische groei, dus zonder overnames of desinvesteringen meegerekend). Mode en lederwaren staat voor bijna 37% van de groepsomzet.

LVMH spendeerde sinds begin 2010 meer dan 10,5 miljard USD aan 33 deals om steeds dominanter in de luxesector te worden. De overname van Bulgari was daarbij veruit de grootste. Een nieuwe grote overname in mode en lederwaren zoals Armani en Dolce & Gabbana mag niet worden uitgesloten. Zeker als sterke man Bernard Arnault zou ingaan op het verzoek van Axel Dumas enkele weken geleden om het belang van 23% in Hermès International te verkopen (huidige beurswaarde van participatie ruim 6 miljard EUR).

Dumas staat op de onafhankelijkheid van de keten. De waardering tegen 19 keer de (verhoogde) verwachte winst voor dit jaar en ruim 10 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom bewijst dat LVMH weer modieus is. Het aandeel noteert in de buurt van onze faire waarde. Vandaar de adviesverlaging tot ‘houden’ (rating 2A).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

? Adidas: koers blijft voorlopig zwak presteren

? Bolloré: cijfers Q1 in lijn van de verwachtingen; mooi langetermijnpotentieel

? Coca-Cola: lanceert zoetstof stevia in Coca-Cola Life en Sprite in Verenigd Koninkrijk

? Cosan: play op herstel van Brazilië

? Henkel: verraste markt met twee serieuze overnames om omzetgroei te versterken; weldra bespreking

? Inditex: meevallende cijfers; positie aangevuld

? Intel: koers op dreef; uitkijken om positie af te bouwen

? LVMH: koers mooi opgelopen; adviesverlaging (zie boven)

? SABMiller: volgens Citi neemt AB InBev SABMiller binnen 6 tot 18 maanden over

? Standard Chartered: update voor halfjaarcijfers nieuwe teleurstelling (zie p. 5)

? Volkswagen pref.: succesvolle plaatsing aandelen ter financiering overname Scania

? Yum! Brands: herstel omzet en winst in China doet koers oplopen

Energie

? CGG: overnamespeculatie heeft koers van bodem weggehaald (zie boven)

? Fred Olsen Energy: koers bodemt uit, uitkering dividend van 20 NOK per aandeel (ex-coupon op 28 mei)

? Royal Dutch Shell: koers bezig aan inhaalbeweging op sectorgenoten

? Uranium Participation: koers op bodempeil; positie verder aangevuld

Goud en metalen

? Lumina Copper: bod van First Quantum Minerals (volgende ‘Flash’ over First Quantum)

? Vale: koers dicht bij vijfjarig dieptepunt; positie werd aangevuld

Landbouw

? Asian Citrus: portefeuillenieuwkomer; kansrijk langetermijnverhaal, wel hoger risico

? Deere & Company: omzet in Q2 viel tegen; opmars koers gestuit; waardering blijft laag

? Nutreco: stopt met desinvesteringsproces vleesactiviteiten

? Syngenta: onverwachte overname-interesse van Monsanto (zie boven)

? Tessenderlo: Stefaan Haspeslagh volgt Gérard Marchand op als voorzitter raad van bestuur

Vergrijzing

? Essilor: omzetcijfers Q1 sterker dan verwacht; koers komt op dreef

? Novo Nordisk: degelijke resultaten; start inkoopprogramma eigen aandelen

? Sanofi: dochter Genzyme mag opnieuw dossier indienen van FDA voor Lemtrada, middel tegen MS

? Thrombogenics: einde overnamegesprekken doet koers imploderen

? Tubize (fin): UCB tekende contract met European Investment Fund ter waarde van 75 miljoen EUR

Partner Content