Positieve marktreactie voor GSK

We beschouwen GSK als stabiele waarde in de voorbeeldportefeuille.

De markt heeft positief gereageerd op de jaarcijfers over 2014 van GlaxoSmithKline (GSK). Vorig jaar werd gekenmerkt door een belangrijke strategische deal met Novartis, waar volgens ons toekomstmuziek in zit. GSK vormde met de Zwitsers onder meer een samenwerkingsverband in consumer healthcare (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin). GSK verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst. Dat maakt de business stabieler, zodat GSK, dat al drie decennia lang zijn dividend niet heeft verlaagd, zijn dividend kan verhogen met 3%, tot 80 pence (GBp). Bovendien wordt voor 2015 nu al eenzelfde dividend in het vooruitzicht gesteld. Aandeelhouders kunnen dan ook rekenen op een dividendrendement van 5,3% bruto. Dat cijfer behoort tot de hoogste in de sector.

De omzet in het vierde kwartaal was in lijn met de gemiddelde verwachting van de analisten (6,19 miljard GBP versus 6,20 miljard GBP geschat). De winst per aandeel kwam met 27,3 GBp uit boven de analistenconsensus van 26,5 GBp. Voor heel 2014 betekent dat 95,4 GBp per aandeel. Het blijft de bedoeling de omvangrijke transactie met Novartis in de loop van het jaar af te ronden, wat zal toelaten om 4 miljard GBP aan de aandeelhouders uit te keren, of een extra uitkering van 80 à 85 GBp per aandeel.

De waardering is niet echt goedkoop tegen 16 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 11. Maar 2013 en 2014 zijn overgangsjaren. De winstgroei komt er binnen enkele jaren aan. GSK beschouwen we als stabiel aandeel in de voorbeeldportefeuille, dat nog een inhaalbeweging in de farmasector tegoed heeft (rating 1A).

Partner Content