Profiteren van de correctie

De aankondiging door de Federal Reserve van de nakende afbouw van de maandelijkse aankopen van obligaties -nu nog 85 miljard USD- zond enkele dagen een flinke schokgolf door de financiële markten.

Daar kwam nog slecht nieuws uit China bovenop, in de vorm van een dreigende kredietschaarste. Maar sussende verklaringen door de Chinese centrale bank en stevige macro-economische cijfers uit de VS deden de markten de jongste dagen weer opveren en temperden enigszins de zenuwachtigheid.

Enkele steunniveaus op korte termijn dienden eraan te geloven, maar de crucialere steunniveaus op middellange termijn werden voorlopig nog niet bedreigd. We volgen het de komende dagen van zeer nabij op, om te zien of het herstel in de voorbije 48 uur betekent dat de correctie al achter de rug is. Bij een bevestiging zal dat voor een actiever beheer van de voorbeeldportefeuille betekenen dat we de bescherming, die vandaag bestaat uit de trackers Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx50, Lyxor ETF Short CAC40, Proshares Short QQQ en Proshares Short S&P500, zullen afbouwen. Van de toegenomen volatiliteit door de toegenomen onzekerheid over de Amerikaanse monetaire politiek moeten we proberen te profiteren.

Het is uiteraard ook de bedoeling om van de stevige correctie gebruik te maken om weer aantrekkelijker geprijsde, kansrijke waarden op te pikken, dicht bij hun laagste koerspeil van de afgelopen maanden. Een eerste voorbeeld is de aankooplimiet voor Schlumberger, dat we uitgebreid voorstellen in de rubriek ‘Flash’ (zie pag.8). Enkele maanden geleden prijkte de beurskoers van die reus in oliediensten nog op 82 USD. Nu zitten we zowat 10 USD lager en zien we dat als een kans om in te spelen op het potentieel van het schaliegas.

Partner Content