Recordwinst voor Deere & Company

Met meer dan gewone belangstelling hebben we uitgekeken naar de kwartaalresultaten van Deere & Company.

We hebben zes weken moeten wachten op de uitoefening van ons aankooporder voor de Franse wereldspeler in sterkedrank Pernod-Ricard (rating 1B). We kopen het aandeel in de buurt van de laagste koers over de afgelopen twaalf maanden, met als basisargument dat naarmate het inkomen stijgt, de consumptie van sterkedrank, een luxeproduct, toeneemt. De groei is het sterkst bij de opkomende middenklasse in de groeilanden.

Met meer dan gewone belangstelling hebben we uitgekeken naar de kwartaalresultaten van Deere & Company. In het laatste kwartaal van het boekjaar 2012-2013 (afsluitdatum 31 oktober) was opnieuw sprake van een recordwinst van 807 miljoen USD, of 2,11 USD per aandeel. Dat is 21% beter dan de 1,75 USD per aandeel uit hetzelfde kwartaal in het vorige boekjaar en 11% boven de analistenconsensus van 1,90 USD per aandeel. Dat levert voor het hele boekjaar een winst van 3,54 miljard USD op, of 9,09 USD per aandeel. Dat is boven de gemiddelde schatting van de analisten, die op 8,87 USD per aandeel lag.

De verkoop van landbouwwerktuigen is, in de lijn van wat de analisten hadden verwacht, teruggevallen tot 8,62 miljard USD, tegenover 9,05 miljard USD vorig jaar. Maar de positieve verrassing kwam van sterkere verkopen bij de kleinere divisie van de bouw- en tuinwerktuigen – een gevolg van het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. Het was ook uitkijken naar de vooruitzichten voor het net begonnen boekjaar 2013-2014. Daar toont het management zich optimistischer dan de analisten, al geeft de bedrijfstop toe dat ze voor het lopende boekjaar rekening houdt met een winstdaling richting 3,3 miljard USD (-7% en 8,6 USD per aandeel). Maar de analistenconsensus was met 3,06 miljard USD een stuk pessimistischer (-13% en 7,98 USD per aandeel).

Dat er een voorlopige piek in de omzet- en winstevolutie zit, heeft alles te maken met de uitstekende maisoogst tijdens het voorbije seizoen, waardoor de maisprijs maar de helft meer van een jaar geleden bedraagt. De inkomsten van de Amerikaanse landbouw dreigen dit seizoen dan ook 12% lager te liggen dan vorig jaar, en dat weegt op de investeringen in landbouwwerktuigen. Deere & Company is een van de goedkoopste aandelen in de S&P500-index, zeker gezien zijn positie van wereldleider in een sector met gunstige perspectieven op lange termijn. We noteren minder dan 10 keer de verwachte winst van het bedrijf voor het lopende boekjaar en minder dan 6 keer de ev/ebitda. We blijven dan ook bij ons advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) en houden de waarde stevig vast in de voorbeeldportefeuille.

Voor de aandeelhouders van Anfield Nickel blijft het wachten op witte rook voor het Mayaniquel-project in Guatemala. De onderhandelingen met een kandidaat-koper voor dat nikkelexploratieproject zijn de jongste weken weer geïntensifieerd. Voorlopig zonder doorbraak, en dus zonder een gunstig effect op de koers. Bovendien moeten we aan het einde van het jaar in Noord-Amerika altijd rekening houden met het fenomeen van de ‘tax loss selling’ (de verkoop van aandelen met verlies, die dan fiscaal in rekening mogen worden gebracht). Het geduld kan natuurlijk niet eindeloos zijn, maar we oefenen het uit zolang er zicht is op een deal. Die moet mogelijk zijn tegen minstens het dubbele van de huidige bodemkoers (rating 1C).

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema bescherming consumptie middenklasse opkomende landen

Alstom: halfjaarresultaten goed onthaald

Bolloré: beursgang dochter Blue Solutions (elektrische batterijen voor elektrische wagens) was groot succes; tradingupdate minder positief onthaald

Boskalis:sluit joint venture af voor offshorekabelinstallatie met VolkerWessels

Casino: Franse retailer overtuigde met derdekwartaalcijfers

Michelin: sterke euro zet resultaten onder druk

Pernod-Ricard:wereldspeler in sterkedrank is nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

Standard Chartered:verwacht de volgende boekjaren 7 à 9% groei in inkomsten

Volkswagen (pref.): vooral verbeterde rendabiliteit deed koers na resultaten derde kwartaal opveren

Yum! Brands:aankoopadviezen van grote beurshuizen doen koers naar nieuwe piek stijgen

Thema (alternatieve) energie

Areva:we proberen onze positie met een kwart af te bouwen

Fred Olsen Energy: uitstel start Bolette Dolphin lijkt stilaan verteerd

Schlumberger: cijfers opnieuw boven de verwachtingen

Thema goud en metalen

Anfield Nickel:onderhandelingen over verkoop Mayaniquel-project lopen nog altijd

Lumina Copper:gesprekken met betrekking tot het Taca Taca-project wellicht binnenkort weer opgestart

Lyxor Gold Bullion: goudprijs stabiliseert op laag peil; tapering verdaagd naar 2014

Thema landbouw

CF Industries: verkocht deel van fosfatenbusiness aan Mosaic

Deere & Company:meevallende cijfers over vierde kwartaal; beter dan verwachte vooruitzichten

Nutreco: nieuwkomer, om in te spelen op de sterke groei van de aquacultuur

Tessenderlo:wemaakten gebruik van de historisch lage koers om onze positie te verstevigen

Thema vergrijzing

Novo Nordisk: nieuwkomer om in te spelen op diabetespandemie

Sanofi:stopt de klinische fase II-studie van Fedratinib (potentieel middel tegen kanker) vanwege veiligheidsproblemen

Thrombogenics:partner Alcon/Novartis start verkoop in Canada; stichter professor Desiré Collen krijgt Scrip Lifetime Achievement Award

Tubize (fin):UCB-topman Roch Deliveux werd verkozen tot ‘executive of the year’ bij de Scrip Awards 2013

Partner Content