SABMiller in, Alstom uit

SABMiller maakt voortaan deel uit van de voorbeeldportefeuille. Het aandeel van Alstom moet daarvoor wijken.

De combinatie van de baisse door de ongerustheid over de groeilanden en een realistisch overnamescenario heeft ons doen besluiten SABMiller op het nemen in de voorbeeldportefeuille onder het thema consumptie van de opkomende middenklasse (zie (Flash, p. 7). Gezien onze beperkte kaspositie moet het aandeel van Alstom daarvoor wijken. De resultaten van het bedrijf waren teleurstellend en er is in de komende maanden niet meteen perspectief op beterschap. Daarnaast verhogen we onze positie in Fred Olsen Energy (zie p. 4). Na de recente forse stijging van het aandeel verlagen we de rating van Novo Nordisk naar kopen op correctie (rating 2B) en we verkopen we een deel van onze participatie.

Koersklim voor Michelin

De koers van Michelin heeft positief gereageerd op de aankondiging van de jaarcijfers van 2013. Toch is de omzet weer gekrompen met 5,7%, tot 20,2 miljard EUR. De analistenconsensus mikte op 20,4 miljard EUR. De recurrente bedrijfswinst (rebit; zonder eenmalige elementen) zakte met 7,8% tot 2,23 miljard EUR, tegenover de analistenconsensus van 2,27 miljard EUR. Die terugval heeft te maken met de sterke euro en de moeilijke Europese automarkt.

Toch ging de koers hoger, omdat de groep haar doelstelling voor 2015 en 2016 heeft gehandhaafd. Michelin illustreert zijn vertrouwen in de toekomst door zijn dividend te verhogen tot 2,5 EUR per aandeel (+4,1%). Ook wij behouden op lange termijn ons vertrouwen in de bandenkampioen. Bovendien is het aandeel tegen 10 keer de verwachte winst en vooral amper tegen 4,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) goedkoop gewaardeerd. We handhaven het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C). Het aandeel blijft dan ook deel uitmaken van de voorbeeldportefeuille.

Partner Content