Thrombogenics en Tessenderlo stellen teleur

De eerste grote test voor Thrombogenics is tegengevallen. Ook de kwartaalcijfers van Tessenderlo Group zijn een stevige teleurstelling.

De eerste grote test voor Thrombogenics is tegengevallen. Het Leuvense biotechbedrijf haalde in de eerste zes maanden voor Jetrea, zijn nieuwe middel tegen oogaandoeningen, een verkoopcijfer van 16,6 miljoen USD of 12,5 miljoen EUR, terwijl analisten -en ook wij- veeleer hadden gerekend op een cijfer tussen 18 en 20 miljoen USD of 14 à 15 miljoen EUR. Dat betekent wel dat in de periode januari-juni ruim 4000 patiënten werden behandeld in de VS, wat neerkomt op een marktpenetratie van 6% voor de zogenoemde ernstige gevallen. Van de doelgroep heeft nu de helft van de specialisten (51%; was 40% eind april) al minstens één dosis Jetrea besteld en steeg het aantal specialisten dat opnieuw bestelde van 50 naar 62%. Maar de verwachtingen waren duidelijk hoger gespannen.

Jetrea is een innovatief middel, een echte gamechanger op de markt, maar het is zo vernieuwend dat het meer tijd kost voordat retinaspecialisten, oftalmologen en patiënten het middel gaan gebruiken. De houding was tot nog toe om af te wachten en pas naar een operatie (‘vitrectomie’) te grijpen wanneer het gezichtsvermogen erg was aangetast. Het is de opdracht van Thrombogenics en zijn partner Alcon om die watch-and-wait-houding te veranderen en de markt zover te krijgen dat al veel vroeger met één injectie Jetrea wordt geprobeerd het euvel te verhelpen. Maar die proactieve houding bij specialisten ingeburgerd krijgen, zal tijd vergen.

Thrombogenics zal een tandje moeten bijsteken voor zijn marketinginspanningen om het gebruik op te drijven, want het management is ook voorzichtig voor de tweede jaarhelft. Door de dubbele cheque van Alcon, voor de lancering in Europa en de eerste verkoop (in totaal 90 miljoen EUR), bedroeg de halfjaaromzet 102,7 miljoen EUR en de nettowinst 54,6 miljoen EUR. De teleurstelling leidde logischerwijze tot een stevige koersduik. Ook wij waren te enthousiast en dienen onze verwachtingen, zeker voor de korte termijn, gevoelig te verlagen. Het koersdoel gaat naar 32 EUR (was 46 EUR). Trouwe aandeelhouders mogen de aandelen behouden (rating 3C). Jetrea blijft een prima geneesmiddel, maar aan het succes van de verkoop dient nog gesleuteld te worden.

De resultaten en vooral de vooruitzichten voor dit jaar bij Tessenderlo Group zijn een stevige teleurstelling. Het tweede trimester leverde geen echte beterschap in de resultaten op. Daarbij is het niet leuk dat vooral dochter Akiolis, die van dierlijk en plantaardig afval verwerkt, ontgoochelde door een veel grotere concurrentie bij de ophaling van volumes in Frankrijk en de daaraan gekoppelde druk op de marges. Want Gelatine/Akiolis is de op één na belangrijkste divisie bij Tessenderlo in winstgeneratie, en een waarop de groep zijn toekomst mee wil baseren.

Na zes maanden is de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) met 8 miljoen EUR of 23,3% teruggevallen ten opzichte van het eerste semester vorig jaar. Op groepsniveau ligt de rebitda na het eerste halfjaar 17,6% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Snel beterschap zit er niet in, zodat de bedrijfsleiding een winstwaarschuwing uitstuurt en nu verwacht dat de rebitda dit jaar 20% lager zal liggen dan vorig jaar (161,1 miljoen EUR in 2012), terwijl de analistenconsensus tot nog toe slechts met een daling van zowat 5% rekening had gehouden.

De groep zit nog altijd in een proces van volle transformatie en krijgt nu ook af te rekenen met moeilijke marktomstandigheden. De kelk wordt dus tot op de bodem geleegd. We dachten dat we al erg laag waren ingestapt, maar we staan nog lager, en zelfs op het niveau van… twintig jaar geleden! We blijven geloven in het potentieel op langere termijn (rating 1C). Niet vergeten dat (normaliter) het 27,6%-belang van SNPE (zeg maar de Franse overheid) weldra wordt overgenomen tegen 22 EUR per aandeel door Picanol.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema (alternatieve) energie

Areva: productie in Niger werd hernomen op volledige capaciteit

Fred Olsen Energy: meevallende cijfers tweede kwartaal deden koers opveren

Schlumberger: nieuwkomer presteerde meteen sterke resultaten

Thema bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: correctiefase; weerstand op 2835 punten werd niet doorbroken

Lyxor ETF Short CAC40: correctiefase; weerstand op 4100 punten werd niet doorbroken; verkooplimiet

Proshares Short QQQ: ook terugval op technologiebeurs Nasdaq, maar houdt beter stand dan de andere indexen

Proshares Short S&P500: volop in correctiefase; verst gevorderd in de correctie; vandaar eerste gedeeltelijke verkoop en nieuwe verkooplimiet

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

Lumina Copper: voorverkiezingen in Argentinië voorspellen nederlaag voor Peronisten van president Cristina Fernandez de Kirchner; hoop op ommekeer in ondernemersklimaat

Lyxor Gold Bullion: goudprijs kent herstelbeweging; volledige doorbraak boven 1400 USD per ounce doet tendens evolueren van dalend naar neutraal

Thema landbouw

CF Industries: kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar voorzichtige vooruitblik; neutrale marktreactie

Deere & Company: aankooplimiet werd bereikt, waardoor het aandeel opnieuw in de voorbeeldportefeuille werd opgenomen

Tessenderlo Group:halfjaarresultaten zijn een flinke teleurstelling; koers op dieptepunt (zie boven)

Thema vergrijzing

Sanofi: nieuwkomer in voorbeeldportefeuille na het bereiken van de aankooplimiet

Thrombogenics: cruciale halfjaarcijfers ontgoochelen (zie elders)

Partner Content