Thrombogenics zet door

Thrombogenics zet alle zeilen bij om een einde te maken aan de koersdreun die het gevolg was van de tegenvallende halfjaarcijfers.

De internationale financiële markten krijgen dit najaar nog heel wat te verwerken. Op korte termijn is er de dreigende strafexpeditie van de Verenigde Staten tegen het regime in Syrië, dat chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn burgerbevolking. Het zou voor president Barack Obama een enorm gezichtsverlies betekenen, als het Amerikaanse Congres zijn plan om te ageren deze week afwijst. Ook voor het binnenlandse beleid zou dat een slechte zaak zijn, want dan begint de Amerikaanse president met een verzwakt leiderschap aan een nieuwe discussie over de begroting en het schuldenplafond. Over die thema’s staan de Democraten en de Republikeinen allang lijnrecht tegenover elkaar. Een duidelijke aanpak op lange termijn laat al twee jaar op zich wachten.

Daarnaast is er voor Obama het cruciale dossier van de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, want Ben Bernanke ziet een nieuwe ambtstermijn in 2014 niet meer zitten. En daarmee zitten we bij de Amerikaanse centrale bank, die dit najaar de delicate opdracht van de ‘tapering’ (het verminderen van het maandelijkse inkoopprogramma van 85 miljard USD aan obligaties) tot een goed einde moet brengen. Het bracht de Amerikaanse tienjarige rente weer naar 3% en doet de beurzen de jongste weken stagneren. We mikken op een verdere correctie om het thema ‘consumptie middenklasse’ uit te bouwen en het thema ‘bescherming’ te verminderen.

Thrombogenics zet alle zeilen bij om een einde te maken aan de koersdreun die het gevolg was van de tegenvallende halfjaarcijfers. Daaruit bleek dat de Amerikaanse verkoopcijfers van het middel tegen oogziekten Jetrea beduidend lager zijn dan verwacht (12,5 miljoen EUR in de eerste jaarhelft, terwijl analisten hadden gerekend op 14 à 15 miljoen EUR). Eerst was er de aanbeveling van de (strenge) Britse gezondheidsinstelling NICE voor de terugbetaling van Jetrea voor de behandeling van vitreomaculaire tractie en maculaire gaatjes, zowel voor patiënten in een vroeg als in een vergevorderd stadium. Opnieuw een belangrijke stap in Europa, die partner Alcon (Novartis) toelaat om de Britse markt volop te gaan bewerken en niet alleen de privéklinieken zonder terugbetaling, zoals de afgelopen maanden het geval was. Daarnaast sloot het Leuvense biotechbedrijf exclusieve licentieovereenkomsten met het Britse biotechbedrijf Bicycle Therapeutics voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen in de behandeling van diabetisch macula-oedeem (DME).

Thrombogenics heeft voor Jetrea de goedkeuring voor de indicatie adhesie (verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog) en analyseert momenteel de fase II-resultaten voor een andere indicatie, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Net als AMD is DME een indicatie met een groot marktpotentieel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben 350 miljoen mensen diabetes en ongeveer 30% van die patiënten riskeert op termijn DME te krijgen. Het potentieel middel van Bicycle Therapeutics zit wel nog in een heel vroeg stadium (preklinisch), zodat het niet vrijgegeven bedrag van voorafbetaling slechts een handvol miljoenen euro’s groot zal zijn geweest.

Tot slot en misschien wel het meest deugddoend voor de particuliere aandeelhouders is de bekendmaking dat voorzitter Desiré Collen via de vennootschappen LSRP en Patcobel en financieel directeur (CFO) Chris Buyse elk 20.000 Thrombogenics-aandelen hebben bijgekocht: professor Collen voor 436.800 EUR en CFO Buyse voor 420.000 EUR. Het management is er dus van overtuigd dat de koers te zwaar is afgestraft na de bekendmaking van de halfjaarresultaten. Ze hebben er vertrouwen in dat Jetrea, ondanks een minder dan verwachte start in de verkopen, nog uitgroeit tot een succesverhaal (rating 3C).

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema Bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: weerstand op 2835 punten wordt cruciaal

Lyxor ETF Short CAC40: weerstand op 4100 punten werd niet doorbroken en wordt dan ook cruciaal

Proshares Short QQQ: ook terugval op technologiebeurs Nasdaq, maar houdt beter stand dan de andere indexen

Proshares Short S&P500: eerste gedeeltelijke verkoop en nieuwe verkooplimiet

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Boskalis: nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

Thema (alternatieve) energie

Areva: ondertekend servicecontract met Amerikaans nutsbedrijf PSEG Nuclear

Fred Olsen Energy: meevallende cijfers tweede kwartaal deden koers opveren

Schlumberger: publiceert resultaten over derde kwartaal op 18 oktober

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

Lumina Copper: voorverkiezingen in Argentinië voorspellen nederlaag voor Peronisten van president Cristina Fernandez de Kirchner; hoop op ommekeer in ondernemersklimaat

Lyxor Gold Bullion: goudprijs kent herstelbeweging; volledige doorbraak boven 1400 USD per ounce doet tendens evolueren van dalend naar neutraal

Thema landbouw

CF Industries: kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar voorzichtige vooruitblik; neutrale marktreactie

Deere & Company: bekijkt alternatieven voor afdeling waterirrigatie

Tessenderlo: halfjaarresultaten zijn een flinke teleurstelling; koers op 20-jarig dieptepunt

Thema vergrijzing

Sanofi: belangrijke nieuwsberichten op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

Thrombogenics: enkele positievere nieuwsberichten stoppen koersval (zie boven)

Partner Content