Proximus blijft een rendementsaandeel

Proximus ging in de eerste jaarhelft samen met nagenoeg de hele telecomsector onderuit op de beurs. Operationeel deed de groep het evenwel lang niet slecht, al blijven de lage groei en de druk op de winstmarges permanente aandachtspunten voor zowel het management als de investeerders.

De binnenlandse omzet klom in het tweede kwartaal 0,8 procent. Een mooie groei van de bedrijfsafdeling (+2,4%) compenseerde een nagenoeg onveranderde prestatie bij de consumentenafdeling. De internationale divisie BICSdoet het na enkele lastige kwartalen weer beter. Onder meer dankzij de overname van de Amerikaanse beveiligingsspecialist TeleSign groeide de omzet van de afdeling met bijna 9 procent naar 340 miljoen euro. De groepsomzet kwam op 1,45 miljoen euro uit, of 2,6 procent meer dan een jaar eerder.

De onderliggende bedrijfskasstroom (zonder eenmalige elementen) of ebitda steeg met 6,1 procent naar 493 miljoen euro. Dat cijfer lag flink boven de consensusverwachting van 466 miljoen euro. Opnieuw had de betere prestatie van BICS daar een belangrijk aandeel in. De binnenlandse ebitda (454 miljoen euro) klom met 5,5 procent, terwijl die van BICS met bijna 13 procent steeg naar 39 miljoen euro.

Proximus kreeg net als concurrent Telenet met tegenwind af te rekenen. Het glasvezelnetwerk moet worden opengesteld voor concurrenten en de overheid zette het licht op groen voor de komst van een vierde telecomspeler die een eigen mobiel netwerk kan uitbouwen.

Toch waren er ook lichtpuntjes. Proximus kreeg er 9000 nieuwe televisieklanten bij, wat het totale aantal op 1,58 miljoen brengt. Bij de internetklanten werd de grens van 2 miljoen klanten doorbroken, terwijl er ook 45.000 nieuwe mobiele klanten werden aangetrokken. Het Tuttimus-pakket (vier diensten) kon eind juni 439.000 klanten , tegenover 255.000 een jaar eerder.

De gemiddelde omzet per gebruiker steeg licht naar 66,2 euro, tegenover 65,6 euro een jaar eerder. De vrije kasstroom daalde naar 159 miljoen euro, tegenover 212 miljoen euro een jaar eerder. Dat was onder meer toe te schrijven aan hogere kapitaaluitgaven. Proximus rekent over 2018 op ongeveer 1 miljard euro aan kapitaaluitgaven (459 miljoen euro na 6 maanden). De netto groepsschuld klom van 2,09 miljard euro naar 2,28 miljard euro of ongeveer 1,25 keer de ebitda. De vrije kasstroom lag namelijk onder het bedrag dat werd gespendeerd aan dividenduitkeringen (323 miljoen euro). Dat is op langere termijn geen gezonde situatie, maar vooralsnog is het dividend niet in gevaar. De institutionele aandeelhouders (en uiteraard ook de overheid als meerderheidsaandeelhouder) zien de consistente dividendpolitiek als een groot voordeel.

De vooruitzichten voor 2018 blijven gehandhaafd. Proximus rekent op een stabiele binnenlandse omzet (zonder BICS). Na de eerste jaarhelft ligt de omzet 0,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat de onderliggende ebitda betreft, wordt een lichte groei vooropgesteld. Na twee kwartalen in 2018 bedraagt de toename van de ebitda al 3,6 procent. Toch mag dat cijfer niet worden geëxtrapoleerd naar het volledige boekjaar. Proximus moet namelijk een salarisindexatie doorvoeren, wat de kosten zal verhogen.


Conclusie

Proximus kan operationeel op een goede eerste jaarhelft terugblikken en ligt daarmee voor op schema. In de tweede jaarhelft zal een aantal eenmalige elementen wegvallen, waardoor we geen grote afwijkingen op de jaarprognoses verwachten. De houdbaarheid van het dividend kan op termijn wel een probleem worden, want de uitkeringen liggen boven de vrije kasstroom. Verdere kostenbesparingen en een beperking van de kapitaaluitgaven blijven dus nodig. Door de relatief lage waardering en het hoge rendement is Proximus wel aantrekkelijk geprijsd.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 20,97 euro

Markt: Euronext Brussel

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Beurskapitalisatie: 7,1 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 12

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -24%

Dividendrendement: 7,1%

Partner Content