Stabilisatie van de marges voor Vestas

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De resultaten over het eerste kwartaal tonen aan dat ook Vestas de transformatie in de windindustrie nog niet verteerd heeft. Maar de vooruitzichten zijn goed.

De omzet van de producent van windturbines daalde met 10 procent en de bedrijfswinst kreeg een klap van 40 procent, wat nog iets meer was dan verwacht. De slechte cijfers zijn, behalve aan een ongunstige ontwikkeling van wisselkoersen, vooral te wijten aan een verhoogde prijsdruk door pittige concurrentie. De marge op het niveau van de bedrijfswinst daalde van 11,2 naar 7,4 procent.

Definitief voorbij zijn de mooie tijden dat de producenten stevige marges konden verdienen op nieuwe projecten. Nu windenergie een volwassen sector wordt en geen subsidies meer nodig heeft, schakelt de industrie over op veilingen om contracten toe te kennen. De grote spelers zoals Vestas en Siemens-Gamesa bieden tegen elkaar op om nieuwe orders binnen te halen, ook omdat ze over voldoende productiecapaciteit beschikken om iedereen te bedienen. De prijs van windturbines op land is gedaald van 1,5 miljoen euro per megawatt vermogen in 2008 naar iets meer dan 1 miljoen euro per megawatt vandaag.

Toch verteerde de beurskoers van Vestas de tegenvallende kwartaalcijfers meer dan behoorlijk. De verhoogde prijsdruk zou moeten wegebben wanneer de markt gewend is geraakt aan het veilingsysteem. Vestas houdt voor dit jaar vast aan een marge van 9 tot 11 procent bij een licht hogere omzet, wat dus een duidelijk herstel in de tweede helft van het jaar impliceert. Normaal is de tweede helft van het jaar voor Vestas ook de betere helft van het jaar, en er zijn de eerste signalen dat de prijzen voor windturbines inderdaad stabiliseren. Na 2018 zou de marge moeten stabiliseren rond 10 procent.

Als de zorgen over de marge verdwenen zijn, kan de markt opnieuw akte nemen van de gestaag stijgende verkoop als bron van betere resultaten. Het volwassen worden van de sector is een pijnlijk proces op korte termijn, maar een uitstekende zaak op lange termijn. Windenergie zal in de energiemix alleen maar aan belang winnen, nu windenergie zonder subsidies competitief is en dus een sleutelrol kan spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Vooral de besten van de klas, zoals Vestas, zullen profiteren van de stijgende vraag, omdat ze dankzij hun schaal en technologisch leiderschap het meest competitieve aanbod in huis hebben. Het orderboek van Vestas zal de volgende kwartalen het bewijs van die stelling moeten leveren. In het eerste kwartaal lagen de orders gevoelig onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar, maar het totale orderboek ligt met een waarde van 9,3 miljard euro op het hoogste peil ooit. De voorbije weken kondigde Vestas met de regelmaat van een klok nieuwe contracten aan.

Naast het leveren van de turbines, biedt Vestas ook het onderhoud van de windmolens aan, zowel van de eigen installaties als die van derden. Die groeiende activiteit heeft geen last van margedruk en vormt dus een steeds breder fundament onder de resultaten van Vestas. In het eerste kwartaal van 2018 puurde Vestas 98 miljoen euro bedrijfswinst uit die dienstenactiviteit. De marge bedroeg liefst 27 procent. Op die manier verdiende Vestas meer aan onderhoud dan aan de verkoop van turbines. Eind maart beschikte het voor 12,3 miljard euro aan dienstencontracten, met een gemiddelde looptijd van zeven jaar. Het bedrijf beschikt ook over een stevige en balans met een nettokaspositie van 2,6 miljard euro. Dat biedt het bedrijf de mogelijkheid om, naast het uitkeren van een dividend ter waarde van 30 procent van de winst, regelmatig eigen aandelen in te kopen

Conclusie

Nu de marges lijken te stabiliseren, kan de markt opnieuw focussen op een stijgende vraag die vooral de sectorleiders als Vestas gunstig gezind is. De waardering blijft met een koers-winstverhouding van 16 en een ondernemingswaarde van bijna 7 keer de bedrijfscashflow aantrekkelijk gegeven de gunstige perspectieven.

Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: euro

Ticker: VWS

ISIN-code: DK0010268606

Markt: Xetra

Beurskapitalisatie: 13,1 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 14

Koersverschil 12 maanden: -25%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content