Stevige opluchtingsrally voor Facebook

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na goede kwartaalcijfers zette het aandeel Facebook een stevige stijging neer. Maar het is te vroeg om te juichen. De gevolgen van het privacyschandaal rond Cambridge Analytica zijn nog onvoldoende duidelijk.

Analisten en beleggers keken reikhalzend uit naar de eerste kwartaalcijfers sinds het privacyschandaal rond Facebook losbrak. Zowel de omzet als de winst kwam boven de prognoses uit en het aandeel liet daarop de beste dagprestatie in twee jaar optekenen. Toch is het nog veel te vroeg om de gevolgen van het ongeoorloofde gebruik van gegevens door het Britse Cambridge Analytica op langere termijn in te schatten. De persoonlijke gegevens werden verkocht en misbruikt om onder meer kiezersprofielen aan te maken in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Facebook, dat nagenoeg volledig draait op advertentie-inkomsten, komt de kwestie op twee dingen neer. Zullen de gebruikers het sociaal netwerk de rug toekeren door de privacyinbreuken en zullen adverteerders afhaken? In de cijfers van het eerste kwartaal valt daar alvast niets van te merken, maar dat is ook logisch, want het schandaal barstte pas helemaal aan het einde van die periode goed los. In de tweede helft van maart ging wel meer dan 80 miljard dollar aan beurswaarde verloren, maar Facebook kon intussen wel wat terrein terugwinnen.

Facebook telde eind maart 1,45 miljard dagelijks actieve gebruikers, 13 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal maandelijks actieve gebruikers klom met eenzelfde percentage, naar 2,2 miljard. Door de strengere privacyregels verwacht Facebook in het lopende kwartaal wel een tragere groei van het aantal gebruikers. Belangrijk is dat het aantal gebruikers in de Verenigde Staten en Canada weer toeneemt na een lichte daling in het vierde kwartaal. Met 185 miljoen bevinden die zich weer op het niveau van het derde kwartaal van vorig jaar. Dat is belangrijk omdat de Noord-Amerikaanse gebruikers voor Facebook veruit het meest opbrengen.

De groepsomzet steeg op jaarbasis met bijna de helft, naar 11,97 miljard dollar. Dat is boven de consensusverwachting van 11,4 miljard. Facebook kon profiteren van de goedkopere dollar, die de buitenlandse omzet opkrikte. De winst per aandeel kwam uit op 1,69 dollar, tegenover een verwachte 1,35 dollar. De gemiddelde omzet per gebruiker steeg op groepsniveau met 31 procent, naar 5,53 dollar. Noord-Amerika zit daar een stuk boven met 23,59 dollar of 38 procent meer dan een jaar eerder. De grootste vooruitgang komt van Europa, waar de omzet per gebruiker met de helft toenam, naar 8,12 dollar. Azië (2,46 dollar) en de rest van de wereld (1,68 dollar) zitten nog ver onder het groepsgemiddelde, waardoor in die regio’s nog heel wat vooruitgang mogelijk is.

De operationele winst kwam uit op 5,45 miljard dollar, goed voor een marge van 46 procent, tegenover 41 procent vorig jaar. Dat cijfer schommelt sterk op jaarbasis, naargelang de investeringen. Zo bedroeg de winstmarge in het vierde kwartaal nog 57 procent. Facebook plant voor dit jaar 14 tot 15 miljard dollar aan kapitaaluitgaven, de helft meer dan vorig jaar. De technologiegroep is schuldenvrij en had aan het einde van het eerste kwartaal bijna 44 miljard dollar of 18 dollar per aandeel in kas. De vrije kasstroom bedroeg 5,05 miljard dollar.

Conclusie

De stijging van het aandeel na de kwartaalcijfers was in de eerste plaats een opluchtingsrally. Het is nog veel te vroeg om de impact van het privacyschandaal ten volle in te schatten. Maar voorlopig nemen zowel het aantal gebruikers als de inkomsten uit advertenties nog steeds toe en dat is waar het om draait. De nieuwe privacymaatregelen en hogere uitgaven verbonden aan beveiliging kunnen wel op de groei wegen en de marges drukken. We wachten af.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 173,59 dollar

Markt: Nasdaq

ISIN-code: US30303M1027

Ticker: FB US

Beurskapitalisatie: 502,5 miljard dollar

K/w 2017: 26

Verwachte k/w 2018: 24

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: –

Partner Content