7C is klaar voor de sprong naar 150 megawatt

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Belgische uitbater van zonnepanelen- of pv-parken, voornamelijk in Duitsland, kondigde op 28 februari twee cruciale stappen aan voor de uitvoering van het eerste deel van zijn strategisch plan voor de periode 2017 tot 2019.

De Belgische uitbater van zonnepanelen- of pv-parken, voornamelijk in Duitsland, kondigde op 28 februari twee cruciale stappen aan voor de uitvoering van het eerste deel van zijn strategisch plan voor de periode 2017 tot 2019. De eerste doelstelling van die eerste fase (tot 2018) was tegen eind 2017 een geïnstalleerde capaciteit van minstens 115 megawatt te hebben. Begin november stond de teller op 118 megawatt, na de overname van een pv-park van 6,7 megawatt in Russelsheim.

Voorts is het optimalisatieproject van de portefeuille afgerond. 7C investeerde 1,26 miljoen euro (2,2 miljoen vooropgesteld), die de jaarlijkse bedrijfskasstroom (ebitda) met 0,36 miljoen euro zal opkrikken (0,4 miljoen vooropgesteld), goed voor een terugverdientijd van minder dan vier jaar.

Het derde element van het plan tot 2018 was een volgende kwantumsprong naar een capaciteit van 200 megawatt. Eerst wil 7C groeien naar een portefeuile van 150 megawatt dankzij samenwerking met een projectontwikkelaar en het aantrekken van alternatieve financiering zonder de uitgifte van nieuwe aandelen. Op 28 februari kondigde 7C stappen in die twee richtingen aan.

Vooreerst is er de overname van Amatec, een Duitse projectontwikkelaar die gespecialiseerd is in het identificeren van pv-projecten en het regelen van alle vergunningen. Amatec heeft een portefeuille van 55 megawatt, waarvan 15 megawatt zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium bevindt. Bij de overname hoort een operationeel park van 0,75 megawatt, drie hectare pv-gronden, een koopoptie op drie operationele parken en een ervaren team van zes personen.

De tweede aankondiging was de uitgifte van een Schuldschein-lening ter waarde van 25 miljoen euro op vijf en zeven jaar met een gemiddelde rente van minder dan 2,8 procent. 10 miljoen dient voor het goedkoper herfinancieren van een projectlening, de overige 15 miljoen dekt de volledige behoeft aan eigen vermogen voor het financieren van de groei tot 150 megawatt. Traditioneel wordt 30 procent van de projectinvestering gedragen door eigen vermogen en 70 procent door projectfinanciering. De balans van 7C biedt ruimte om 50 miljoen euro extra schuldfinanciering aan te gaan zonder overschrijding van de optimale verhouding van 7 keer de nettoschuld tegenover de ebitda. Het gedeelte eigen vermogen van de investering (30% van 50 miljoen) tot minstens 150 megawatt is nu dus verzekerd tegen aantrekkelijke voorwaarden, zonder uitgifte van nieuwe aandelen.

7C kondigde ook nog de overname aan van drie operationele parken van in totaal 2 megawatt (175.000 euro jaarlijkse ebitda). Daardoor klimt de groepscapaciteit naar 123 megawatt. De bedoeling is de komende twaalf tot achttien maanden het pv-park uit te breiden tot 150 megawatt, waarvan de helft via de pijplijn van Amatec en de rest via eigen projecten.

Het tweede deel van het strategisch plan voorziet in de overbrugging naar 200 megawatt via een samenwerking met een mede-investeerder. Dat is wellicht eerder iets voor 2019.

Conclusie

Het aandeel van 7C Solarparken blijft al ruim een jaar gevangen zitten tussen 2,3 en 2,5 euro. Het uitstekende nieuws van vorige week bracht daarin voorlopig geen verandering. Vanaf dit jaar betaalt 7C een aantrekkelijk kapitaalvergoeding van 0,1 euro per aandeel, of 4,1 procent nettorendement. We verwachten het komende jaar een positieve koersuitbraak dankzij het dividend en de verdere uitvoering van het strategisch plan. Ons koersdoel is en blijft 3 euro.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 2,42 euro

Ticker: HRPK GY

ISIN-code: DE000A11QW68

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 113 miljoen euro

K/w 2016: 22

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +0%

Dividendrendement: 4,1%

Partner Content