Royal Dutch Shell pakte vorig jaar uit met ambitieuze doelstellingen voor schuldenreductie, aandeelhoudersvergoedingen en investeringen in groei. Dat leek verantwoord door de aantrekkende olieprijs, de hogere raffinagemarges en de dominante positie in vloeibaar aardgas (lng) na de overname van BG Group. Maar het draaide anders uit voor Shell en dat had in de eerste plaats te maken met lagere prijzen voor olie en vooral aardgas.

Deze aandelenlijst is een checklist met 110 Europese waarden, gespreid over zowat alle Europese landen. Het zijn in de eerste plaats indexwaarden, met daarnaast niet-indexaandelen waarvan we de komende jaren een bovengemiddelde prestatie verwachten.

Deze aandelenlijst omvat 87 internationale aandelen, in de eerste plaats Amerikaanse waarden, die Inside Beleggen actief volgt en van advies voorziet.

De wereldwijde staalconsumptie klom in 2019 met 1,1 procent. Dat is positief voor de vraagontwikkeling, zeker gezien de verminderde voorraadniveaus.

Lotus Bakeries heet er een prima 2019 opzitten. De omzet nam met 56,3 miljoen euro of 10,1 procent toe tot 612,7 miljoen euro. Het positieve wisselkoerseffect van een sterkere dollar heeft daar minder dan 1 procent toe bijgedragen en ook de impact van de overname van het Britse Kiddylicious (voedzame tussendoortjes voor baby's, peuters en kleuters) moet niet overroepen worden.

Na een sluiting van bijna twee weken kregen de Chinese beurzen bij de heropening een forse tik. Niet onverwacht, want door het Chinese Nieuwjaar konden beleggers niet anticiperen op de verwachte economische impact van het coronavirus.

Het vierde kwartaal was operationeel het beste kwartaal van 2019 voor Cameco. Er is reden voor voorzichtig optimisme, maar de uraniumproducent heeft in de eerste plaats hogere uraniumprijzen nodig.

Umicore heeft 2019 nog redelijk goed afgesloten, ondanks de recessie in de auto-industrie, een van de belangrijkste afzetmarkten van de materialengroep. Maar de beleggers beloonden het aandeel niet.