À la hausse op bpost

© belga

Het bpost-aandeel kost vandaag 10 procent minder dan een jaar geleden. Met een haussestrategie spelen we in op een stijging van de koers van het postbedrijf.

De grote baas van bpost, Koen Van Gerven, is boos. Hij mag van de regulator BIPT zijn postzegels niet duurder verkopen en noemt de weigering van een tariefverhoging “een kapitale fout van ons industriële beleid”. Bpost gaat in beroep tegen de beslissing van het BIPT. Maar die procedure kan lang, zelfs jaren, duren.

Het postbedrijf wordt eigenlijk gestraft omdat het zo goed gaat. Daarbij worden de aandeelhouders niet vergeten, want het dividendrendement bedraagt haast 6 procent bruto en we zien het dividend nog niet zo snel verlagen. Bij PostNL zouden de aandeelhouders zich in hun handen wrijven met zo’n dividendrendement.

Het bpost-aandeel kost vandaag 10 procent minder dan een jaar geleden. Het zou ons niet verbazen als de koers weer hogere regionen opzoekt. Het defensieve dividendaandeel met zo’n aanzienlijk dividendrendement kan nog meer mensen over de streep trekken.


Gekochte call

Koop 1 call bpost september 2017 met uitoefenprijs 23,00 euro @ 0,38 euro

We gaan resoluut à la hausse. Tegen onze normale strategie in kopen we een zuivere call. Dat contract geeft ons het recht 100 aandelen bpost te kopen tegen 23 euro. Dat is ongeveer 3 procent meer dan de huidige koers. We betalen een premie van 100 keer 0,38 euro of 38 euro. Waarom zouden we dat doen als we de aandelen vandaag goedkoper op de beurs kunnen kopen? We doen dat om gebruik te maken van de hefboomwerking van opties. Met een beperkte inzet een aanzienlijke winst realiseren, is ons doel.

Stel dat de koers van het bpost-aandeel stijgt tot 30 euro. De aandeelhouder maakt dan 34 procent winst op zijn inzet van 22,25 euro. De optie die wij kopen, zal dan minstens 7 euro waard zijn. Dat is de intrinsieke waarde. Als de koersstijging gebeurt voor de afloopdatum (15 september), dan zal er ook nog wat tijdswaarde in de premie schuilen. Maar laten wie die gemakshalve buiten beschouwing, dan hebben we van een premie van 0,38 euro tenminste 7 euro gemaakt. De winst bedraagt niet 34 procent, maar een duizelingwekkende 1740 procent.

Wat als we ons vergissen? Als de koers van bpost niet stijgt boven 23 euro, dan zal de optie waardeloos worden. We zijn dan de betaalde premie van 0,38 euro kwijt. Tenzij we de problemen zien aankomen en de optie voor de vervaldag nog verkopen. Werk met limieten bij dergelijke constructies, want de handel in opties op bpost is erg beperkt.

Partner Content