2020 wordt een cruciaal jaar voor argenx

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel wordt meer en meer ontdekt door nieuwe langetermijninvesteerders. In 2020 worden belangrijke testresultaten verwacht.

Argenx is in 2008 opgericht en noteert sinds 2014 op Euronext Brussel. Het biotechbedrijf ontwikkelt kandidaat-geneesmiddelen op basis van antilichamen uit lama’s. Cruciaal is de vruchtbare samenwerking via het Innovative Access Program met topacademici in specifieke ziektebeelden. Sinds 2010 bracht dat elk jaar een nieuwe molecule voort, die extra waarde creëerde voor het bedrijf. De grote doorbraak kwam er eind 2017 met de positieve proof-of-conceptresultaten (geslaagde fase II-studie) met het kroonjuweel ARGX-113 of efgartigimod in de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (MG). Eerder dat jaar kreeg het aandeel een beursnotering op Nasdaq en sloot argenx een licentiedeal voor ARGX-115 met AbbVie. Eind 2018 volgde een licentiedeal voor ARGX-110 of cusatuzumab met Janssen Pharma. Onder impuls van topman Tim Van Hauwermeiren is een uitstekende aandeelhoudersbasis uitgebouwd, die de kennis, het geduld en de financiële draagkracht heeft om het bedrijf richting commercialisatie te ondersteunen. Het aandeel steeg sinds de beursgang in 2014 (uitgifteprijs 8,5 euro) met liefst 1620 procent.

Terugblik op 2019

Ondanks de sterke beursprestaties in 2017 (+230%) en 2018 (+62%) en zonder dat belangrijke klinische testresultaten op het programma stonden, klom het aandeel in 2019 opnieuw met 71 procent. De onderliggende ontwikkeling bleef uitstekend. Met efgartigimod startte in december een eerste van twee fase III-studies in de zeldzame bloedingsziekte immune thrombocytopenia of ITP, en een fase II-studie (die mogelijk kan overgaan in een registratiestudie) in de spierziekte CIDP. Die laatste studie gebeurt voor het eerst met de superieure subcutane (onderhuidse) toedieningstechniek Enhanze van Halozyme, waarop argenx in het voorjaar een exclusieve licentie nam voor drie moleculen. Een sterke zet met het oog op latere commercialisatie, die de concurrentiepositie van efgartigimod nog verbeterde. De samenwerking met Janssen voor cusatuzumab leverde in december sneller dan verwacht een eerste mijlpaalbetaling van 25 miljoen dollar op. Er kwamen ook meer details over ARGX-117 en ARGX-118. Parallel bereidt argenx zich volop voor om tegen 2021 een volledig geïntegreerd biotechbedrijf te zijn. De Gentenaars werven daarvoor ervaren managers aan in de belangrijkste markten (VS, Japan en Europa).

De verwachtingen voor 2020

In tegenstelling tot 2019 wordt 2020 wel een jaar met belangrijke klinische resultaten. In de eerste jaarhelft krijgen we de fase II-studieresultaten met efgartigimod in de zeldzame huidziekte pemphigus vulgaris (PV). Cruciaal zijn de verwachte fase III-resultaten in MG in de tweede jaarhelft. Bij positieve resultaten vraagt argenx in de eerste helft van 2021 de goedkeuring aan en kan efgartigimod voor eind 2021 in de VS en Japan op de markt komen. Daarnaast start in het eerste kwartaal een eerste klinische studie met ARGX-117, een beloftevol auto-immuun antilichaam, dat mogelijk complementair is met efgartigimod. We verwachten nieuwe studies met cusatuzumab, de aankondiging van een vijfde indicatie voor efgartigimod en van ARGX-119.

Waarom een favoriet?

We verwachten positieve fase III-resultaten met efgartigimod in MG en nieuwe recordkoersen in het zog daarvan. Het aandeel wordt meer en meer ontdekt door nieuwe langetermijninvesteerders, die veel belang hechten aan de productieve samenwerking met topacademici in specifieke ziektebeelden. Dat bleek duidelijk bij de succesvolle kapitaalverhoging in oktober 2019, waarop het Schotse investeringsfonds Baillie Gifford voor 200 miljoen euro intekende. We verwachten snelle vooruitgang met cusatuzumab – Janssen Pharma wil de molecule voor 2023 op de markt krijgen – en een eerste indicatie over de mogelijk grote waarde van ARGX-117.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 150,0 euro

Ticker: ARGX BB

ISIN-code: NL0010832176

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,4 miljard euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: +64%

Koersverschil sinds jaarbegin: +76%

Dividendrendement: –

Partner Content