Aandeelhouders behouden het vertrouwen in Barco

© belga

Het derde kwartaal bracht voor Barco geen beterschap, na ook al een tegenvallende eerste jaarhelft. Toch blijft het vertrouwen van de aandeelhouders voorlopig overeind.

Zonder de ruggensteun van de Chinese bioscoopmarkt blijft Barco het moeilijk hebben. De digitalisering van bioscopen in China heeft Barco dankzij zijn dominante marktpositie jarenlang hoge groeicijfers bezorgd. Maar de eerste digitaliseringsgolf is voorbij en de vervangingsmarkt komt trager dan verwacht op gang.

De afdeling Entertainment, waar die activiteit toe behoort, zag de omzet in de eerste jaarhelft met 7,4 procent afnemen. In de periode tussen juli en september, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2018, ging daar nog eens ruim 3 procent van af. Dat brengt de achteruitgang sinds begin dit jaar op 6,2 procent. Toch is Entertainment met een aandeel van 45 procent in de groepsomzet nog altijd veruit de grootste afdeling. Door de vertragende Chinese markt daalde ook het aantal nieuwe orders.

Toch zijn er enkele lichtpuntjes. Zowel op de Amerikaanse als op de Europese markt trokken de verkopen en de nieuwe bestellingen aan. Op 1 oktober werd de joint venture Cinionic operationeel. Die zal een nieuwe generatie laserprojectoren commercialiseren, waarmee Barco zich ook op het middensegment van de markt zal richten.

De Enterprise-afdeling presteerde goed met een vooruitgang van 7,7 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was er nog een achteruitgang met 1 procent. ClickShare, de technologie om mobiele toestellen in vergaderzalen te verbinden met grote schermen, blijft het goed doen. Bij de control rooms, die deel uitmaken van Enterprise, kende het nieuwe product UniSee, een led-videomuur, een veelbelovende start.

Ook de Healthcare-afdeling, actief in het digitaliseren van ziekenhuizen, zag de omzet met bijna 8 procent toenemen. Op groepsniveau kwam de omzet in het derde kwartaal op 248,7 miljoen euro uit, 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, maar wel onder de consensusverwachting van 258 miljoen euro. Na drie kwartalen ligt het omzetcijfer met 746,8 miljoen euro bijna 2 procent lager dan een jaar eerder. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat de cijfers van de joint venture met de China Film Group vanaf juli niet langer worden opgenomen in het groepsresultaat. Dat komt omdat de participatie van Barco is gedaald van 58 naar 49 procent. Wanneer Barco naar eigen zeggen mikt op een stabiele jaaromzet, dan gaat dat over het cijfer zonder de joint venture, of iets meer dan 1 miljard euro.

Naast de omzet viel in het derde kwartaal ook het aantal nieuwe bestellingen tegen. Barco haalde voor 243,3 miljoen euro nieuwe orders binnen, 6,1 procent minder dan een jaar eerder en onder de consensusprognose van 266 miljoen euro. Na drie kwartalen in 2018 ligt het aantal bestellingen bijna 5 procent lager dan een jaar eerder.

Barco geeft bij een kwartaalupdate geen cijfers over de winstgevendheid. Na de eerste jaarhelft bedroeg de marge op de brutobedrijfswinst (ebitda) 10,3 procent, tegenover 9,3 procent in dezelfde periode een jaar eerder. De ebitda-marge van Entertainment ligt met 7,6 procent onder het groepsgemiddelde. Enterprise en Healthcare liggen daar met respectievelijk 13,6 procent en 11,6 procent in de eerste jaarhelft boven. Barco mikt voor het volledige boekjaar 2018 op een marge die hoger ligt dan vorig jaar (9,9%). Topman Jan De Witte streeft tegen 2020 naar een ebitda-marge tussen 12 en 14 procent.


Conclusie

Na een tegenvallende eerste jaarhelft bracht het derde kwartaal evenmin beterschap. Zowel de omzet als het aantal nieuwe bestellingen bleef onder de verwachtingen. Toch tonen de investeerders zich vrij mild voor Barco. Het vertrouwen in het management, dat de eerder de jaarprognoses ongewijzigd hield, blijft voorlopig overeind. De Entertainment-afdeling, die de voorbije jaren de groeimotor was, blijft sputteren. Zolang die niet opnieuw aanslaat, kan een investering in Barco ons, gezien de waardering, niet bekoren.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 96,8 euro

Ticker: BAR BB

ISIN-code: BE0003790079

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,26 miljard euro

K/w 2017: 37

Verwachte k/w 2018: 18

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: 2,2%

Partner Content