Afsplitsing YouTube kan Alphabet helpen

Google Alphabet
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Alphabet, het moederbedrijf boven Google, heeft er een gemengd kwartaal opzitten. De omzet lag boven de verwachtingen maar de winstgevendheid nam af. Op groepsniveau steeg de omzet met 20 procent op jaarbasis naar 40,5 miljard dollar, zo’n 300 miljoen dollar boven de consensusprognose. Exclusief wisselkoersverschillen zou de vooruitgang zelfs 22 procent bedragen want de dure dollar zorgde voor tegenwind.

Veruit het grootste deel van de omzet is afkomstig uit advertenties (33,9 miljard dollar). De eigen Google-sites zoals onder meer de zoekmachine, YouTube, Google Maps en Google Drive stonden in voor 28,6 miljard dollar, een groei met 19 procent op jaarbasis. Daar moet de omzet via zogenaamde partnersites worden bijgeteld. Die bedraagt 5,3 miljard dollar, 8 procent meer dan een jaar eerder. Deze omzet levert minder winst op voor Alphabet omdat aan die partnersites een vergoeding moet worden betaald.

De afdeling Google Other, alle bedrijfsonderdelen die niet onmiddellijk met advertenties te maken hebben, zag de omzet op jaarbasis met 39 procent aandikken naar 6,4 miljard dollar. Het gaat vooral om de cloudproducten van Google en de verkoop van applicaties via Google Play. Ook de hardwareproducten behoren tot deze afdeling. Na het afsluiten van het kwartaal nam Alphabet nog de fabrikant van smartwatches Fitbit over voor 2,1 miljard dollar. Net als Facebook en Apple strekt Alphabet zijn tentakels uit naar financiële dienstverlening. Vanaf volgend jaar zal de groep in samenwerking met Citigroup eigen rekeningen aanbieden. De kleinste afdeling Other Bets kan wat oneerbiedig een speeltuin voor toekomstgerichte activiteiten als zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie genoemd worden. Deze afdeling boekte een bedrijfsverlies van 941 miljoen dollar op een omzet van 155 miljoen dollar.

Met de winstgevendheid ging het de verkeerde kant uit. De operationele uitgaven klommen op jaarbasis met bijna 3 miljard dollar naar 13,8 miljard dollar. Alphabet gaf fors meer uit aan personeel en trok ook de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en marketing op. De brutowinstmarge daalde naar 70,9 procent tegenover nog 73,1 procent vorig jaar. De lagere winstgevendheid sijpelde door naar de bedrijfswinst (ebitda) met een marge van 49,2 procent tegenover 51,2 procent vorig jaar. De nettowinst bleef met 7,1 miljard dollar of 10,06 dollar per aandeel fors achter op de consensusprognose (12,46 dollar). Dit lag onder meer aan een verdubbeling van de belastingvoet (9 naar 18%) en ongerealiseerde verliezen op investeringen ten belope van 1,53 miljard dollar.

Alphabet blijft onder vuur liggen van regelgevers wegens privacy-kwesties en mogelijks misbruik van de dominante marktpositie. Een vaak genoemd scenario is dat Alphabet zou overwegen de video- en streamingsite YouTube af te splitsen. Schaalverkleining zou de regelgevers gunstig kunnen stemmen, terwijl de waardering van zuivere streamingspelers hoger licht en dus verborgen waarde voor de groep naar boven kan brengen.

Alphabet realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 8,7 miljard dollar, of 11 procent meer dan een jaar eerder. Dat brengt de cashpositie na het derde kwartaal op 121,2 miljard dollar. Alphabet trok in het tweede kwartaal het budget voor aandeleninkopen met 25 miljard dollar op. In het derde kwartaal kocht de groep al voor 5,7 miljard dollar eigen aandelen in.


Conclusie

Alphabet blijft groeien en genereert hoge kasstromen, maar de kosten nemen sterker toe dan de inkomsten. Daardoor staan de marges structureel onder druk. Een eventuele afsplitsing van YouTube kan de druk van regelgevers wat verminderen, maar zover zijn we nog niet. De koers wordt ondersteund door het uitgebreide inkoopprogramma. Maar het aandeel is te duur.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 1313,55 dollar

Markt: Nasdaq

Ticker: GOOG US

ISIN-code: US02079K1079

Beurskapitalisatie: 906 miljard dollar

K/w 2019: 30

Verwachte k/w 2020: 24

Koersverschil 12 maanden: +26%

Koersverschil sinds jaarbegin: +27%

Dividendrendement:

Partner Content