Ageas, KBC, K+S, Perrigo

De Amerikaanse farmaproducent Perrigo, die Omega Pharma overnam, pakte andermaal met tegenvallende resultaten uit.

Ageas

De verzekeraar Ageas leed in het eerste semester van dit jaar een nettoverlies van 67 miljoen, tegenover een nettowinst van 469 miljoen EUR over dezelfde periode in 2015. Dat schijnbaar tegenvallende resultaat is vooral te wijten aan een eenmalige schikking van 889 miljoen EUR die Ageas (ex-Fortis) trof met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders. De verzekeringstak van de groep boekte goede resultaten en de verkoop van een entiteit in Hongkong leverde een meerwaarde van 404 miljoen EUR op. De premie-inkomsten trokken met 10% aan. Voorts startte de groep een nieuw programma voor de inkoop van eigen aandelen op. Wellicht werd een bodem gevormd op 28,68 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Ageas, KBC, K+S, Perrigo

KBC

Over het eerste halfjaar boekte de Vlaamse bank-verzekeraar KBC een nettowinst van 1,113 miljard EUR, een stuk beter dan de markt had verwacht door een sterk tweede trimester. Die 1,113 miljard EUR ligt door een minder eerste kwartaal fractioneel lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. De groep zal als beloning in november een interim-dividend van 1 EUR per aandeel uitbetalen. Het totale dividendbeleid blijft ongewijzigd, met een dividend van minstens 50% van de jaarlijkse geconsolideerde winst. Verder bleek eerder dat de solvabiliteit en de liquiditeit uiterst solide blijven, zoals bleek uit de stresstest van de Europese Bank Autoriteit. Op 40 EUR werd een bodem gevormd, waarna de trend keerde naar stijgend. De doorbraak boven de weerstand – nu steun – op 50 EUR was een positieve ontwikkeling. Vandaar de adviesverhoging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Ageas, KBC, K+S, Perrigo

K+S

In het eerste halfjaar daalde de omzet van de zout- en meststoffenproducent K+S met 20%, tot 1,8 miljard EUR, terwijl de bedrijfswinst (ebit) 53% lager uitkwam, op 233 miljoen EUR. De groep kwam met een winstwaarschuwing die voor een koersdaling met 10% zorgde. Voor het volledige boekjaar gaar K+S nu uit van een ebit tussen 200 en 300 miljoen EUR. De operaties in de Werra-potashmijn worden nog steeds gehinderd door milieuvergunningen, terwijl de opstart van het Legacy-project in Canada vertraging oploopt. De eerste productie wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017. Positief punt is wel dat de bodem op 17,66 EUR tot nader order standhoudt.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Ageas, KBC, K+S, Perrigo

Perrigo

De Amerikaanse farmaproducent Perrigo, die Omega Pharma overnam, pakte andermaal met tegenvallende resultaten uit. De omzet over het tweede kwartaal kromp met 3%, tot 1,48 miljard USD, terwijl de aangepaste nettowinst 13% lager uitkwam, op 278 miljoen USD. Ook de afdeling Branded Consumer Healthcare, waaronder Omega Pharma valt, schitterde niet met een omzetdaling van 2%. Voor het volledige boekjaar wordt de winstverwachting per aandeel van Perrigo teruggeschroefd van 7,15 tot 6,85 USD, vooral door de lagere prognoses voor de divisie voorschriftmedicijnen. Sinds de top van april 2015 halveerde de koers en de trend blijft tot nader order dalend.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content