Agnico-Eagle Mines

Goud kent de jongste weken een appelflauwte met een correctie van bijna 100 dollar per ounce, maar de mijnaandelen blijven voorlopig nog altijd goed op koers. Agnico-Eagle Mines is daarop geen uitzondering.

Het aandeel van Agnico-Eagle Mines (AEM) klom sinds de start van 2016 al met meer dan 70%. AEM kon dan ook een goed kwartaalrapport voorleggen. De mijngroep, met hoofdzetel in Canada, beschikt over negen operationele activa, gespreid over een Northern-afdeling (Verenigde Staten, Canada en Finland) en een Southern-afdeling (Mexico). De zes noordelijke mijnen staan in voor 79% van de groepsproductie. De gecombineerde output van de Mexicaanse mijnen ligt een stuk lager, maar dat geldt ook voor de productiekosten. Die mijnen nemen ook de zilverproductie (3% van de groepsomzet) voor hun rekening.

Vorig jaar groeide de productie van AEM met 18% op jaarbasis, tot 1,67 miljoen ounce. Tijdens de drie eerste maanden van 2016 produceerden de mijnen van de groep gezamenlijk iets meer dan 411.000 ounce goud, 1,8% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale productiekosten (AISC) lagen op 797 USD per ounce, tegenover een gemiddelde van 810 USD in 2015. AEM ziet de output voor het volledige boekjaar aan de bovenkant van de eerder afgegeven prognose (1,53 tot 1,57 miljoen ounce) uitkomen, wat een lichte achteruitgang tegenover vorig jaar zou betekenen. De productiekosten worden op 850 tot 890 USD per troy ounce geschat. La Ronde en Canadian Malartic (Québec) zijn op het vlak van output de grootste mijnen. Meadowbank is naar de derde plaats gezakt als gevolg van de lagere grades (minder rijke ertslagen). De gerealiseerde goudprijs lag in het eerste kwartaal met 1192 USD per ounce slechts een fractie lager dan een jaar eerder (1202 USD). De winst per aandeel (0,13 USD) bleef op jaarbasis identiek en de operationele kasstroom kwam met 145,7 miljoen USD iets hoger uit (+1,5%).

AEM heeft een interessante pijplijn aan nieuwe projecten. Het gaat daarbij zowel om uitbreidingen van bestaande activa als volledig nieuwe projecten. Amaruq, eigenlijk een expansie van Meadowbank, is het verst gevorderd. De mijn met 2 miljoen ounce aan reserves bevindt zich in de vergunningsfase. Bij Meliadine (3,3 miljoen troy ounce reserves) staat een commerciële start in 2020 op de agenda. Daarnaast zijn er ook uitbreidingen gepland bij Kittila, La Ronde, Goldex en La India. In Zweden beschikt de groep bovendien over een erg veelbelovend exploratieproject. De groepsreserves werden op basis van een goudprijs van 1100 USD op 19,1 miljoen ounce geschat. Tegen de actuele goudprijs van ongeveer 1200 USD lopen die op naar 21 miljoen ounce. De overname van Osisko Mining in 2014 deed de schuldenlast van AEM toenemen. De nettoschuld is wel al teruggelopen tot 923 miljoen USD. Het kwartaaldividend blijft 8 dollarcent per aandeel.


Conclusie

AEM onderscheidt zich met vrij lage productiekosten en activa in politiek stabiele regio’s. Dat had altijd al zijn prijs in de vorm van een hoger dan gemiddelde waardering. AEM noteert nu tegen 2,3 keer de boekwaarde. Met het oog op een verdere stijging van de goudprijs blijft het aandeel koopwaardig, maar uiteraard zal het vervolg van de klim een stuk geleidelijker verlopen dan we in de eerste maanden van dit jaar te zien kregen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content