Ahold Delhaize blijft een kaskoe

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Dankzij de royale vrije kasstromen kan Ahold Delhaize de aandeelhouders in de watten leggen.

De aandeelhouders van Ahold Delhaize krijgen niet alleen hun jaarlijks dividend, ze worden ook elke beursdag voor gemiddeld 10 miljoen euro vergoed. Het bedrijf is bezig voor 2 miljard eigen aandelen in te kopen, goed voor een kleine 10 procent van de uitstaande aandelen. Dat programma is voor 90 procent afgerond en ondersteunt de winst per aandeel. De kans is vrij groot dat Ahold Delhaize een nieuw inkoopprogramma lanceert, omdat de kasstromen royaal blijven en de schuldgraad zeer laag blijft. Het belangrijkste argument voor een belegging in Ahold is de vaststelling dat het bedrijf een kaskoe is en blijft.

Ahold verdiende in de eerste negen maanden van dit jaar 2,87 miljard euro aan de operationele activiteiten. Daarvan is 1,45 miljard gebruikt om te investeren in de business. Er blijft dus een vrije kasstroom over van 1,42 miljard, die kan worden gebruikt om de financiers te betalen, in de vorm van schuldaflossingen, dividendbetalingen of de inkoop van eigen aandelen. Over heel 2018 verwacht Ahold Delhaize een vrije kasstroom van 2 miljard euro te verdienen. Dat levert een zeer aantrekkelijk rendement van 8 procent op vrije cashflow. Anders gezegd, een belegging in Ahold Delhaize betaalt zichzelf in twaalf jaar cash terug, op voorwaarde dat de cashflows en dus de operationele prestaties op niveau blijven.

De resultaten van het derde kwartaal tonen aan dat Ahold Delhaize de zaken onder controle heeft. De omzet steeg met 3,6 procent bij een lichte margeverbetering van 0,2 tot 4,1 procent, wat beter is dan verwacht. Zulke goede cijfers zijn enkel mogelijk als Ahold Delhaize overeind blijft op de competitieve Amerikaanse markt, die goed is voor ongeveer twee derde van de omzet en de winst van de onderneming. De vrees dat de intrede van Amazon op de klassieke retailmarkt zal vreten aan de marges en de omzet, krijgt voorlopig geen vervolg in de resultaten. Ahold Delhaize boekte in de Verenigde Staten een vergelijkbare omzetstijging met 2,5 procent bij een stijgende volumes en een licht stijgende marge. Dat is geen garantie voor de toekomst. De stijging van de marge is vooral te danken aan de synergievoordelen uit de fusie met Delhaize, maar tegen eind volgend jaar is die bonus op. De stijging van de omzet is ook te danken aan een sterke Amerikaanse economie, maar vanaf volgend jaar dreigt een vertraging. Als de marktomstandigheden moeilijker worden, kan ook de concurrentieslag pittiger worden. Mogelijk zal dan ook Ahold Delhaize moeten toegeven op de marges om het marktaandeel te verdedigen.

Ook buiten de Verenigde Staten doet Ahold Delhaize goede zaken. Op de Nederlandse thuismarkt steeg de vergelijkbare omzet met 5,9 procent, bij een licht aantrekkende marge tot 5,1 procent. De webwinkel bol.com leverde een fraaie bijdrage met een omzetstijging van 33 procent, maar is nog verlieslatend. In België kruipt Delhaize langzaam uit het dal. De vergelijkbare omzet steeg met 0,6 procent, bij een margestijging naar 3,2 procent, vooral dankzij kostenbesparingen. In Centraal- en Zuidoost-Europa is het beeld gemengd. Daar gaat de omzetstijging gepaard met lagere marges, door stijgende personeelskosten in de hele regio en een lagere verkoop in Griekenland.

Conclusie

Dankzij de royale vrije kasstromen kan Ahold Delhaize de aandeelhouders in de watten leggen. Op de Amerikaanse markt liggen een groeivertraging en een scherpere concurrentie op de loer, maar die risico’s worden voldoende vergoed door de faire waardering van een koers-winstverhouding van 15 en een ondernemingswaarde van 7 keer de bedrijfscashflow. We behouden het koopadvies.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 22,06 euro

Ticker: AD

ISIN-code: NL0011794037

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 25,8 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte K/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: +29%

Koersverschil sinds jaarbegin: +20%

Dividendrendement: 3,24 %

Partner Content