Aker ASA

Twee belangrijke transacties in de industriële belangen bewijzen nog eens de kracht van het businessmodel van Aker ASA.

De Noorse holding Aker ASA heeft een schitterend tweede kwartaal achter de rug. Rekening houdend met de uitkering in april van het brutodividend van 13 NOK per aandeel, steeg de netto intrinsieke waarde (NAV) met 10%, tot 24,2 miljard NOK, of 334 NOK per aandeel. Het aandeel presteerde nog beter, met een stijging van 23% (inclusief dividend +32%). De holding van grootaandeelhouder Kjell Inge Roekke is opgesplitst in industriële en financiële participaties. De waarde van de financiële participaties daalde in het tweede kwartaal van 6,4 miljard NOK naar 6 miljard NOK. Dat is een gevolg van de verkoop van enkele activa die Aker ASA 438 miljoen NOK cash opleverden. De cashpositie zelf daalde met 400 miljoen NOK, als gevolg van de dividenduitkering van 940 miljoen NOK. De totale waarde van de financiële belangen daalde van 9,9 naar 9,1 miljard NOK, of van 33 naar 29% van alle participaties, exclusief schulden.

De sterke prestatie van het tweede kwartaal is dan ook volledig te danken aan de toename met 2 miljard NOK van de waarde van de industriële belangen, tot 22,1 miljard NOK. De industriële belangen zijn langetermijninvesteringen, die mee worden beheerd via het aanhouden van controlebelangen. De zes industriële participaties zijn in volgorde van waarde: Aker Solutions (dienstverlening olie- en gasindustrie; 34,5% belang per 30 juni, 46% van het totaal), Det Norske (olie-exploratie; 50% belang, 21%), Ocean Yield (scheepvaart; 73,2% belang, 18%), Aker BioMarine (krillvangst; 99% belang, 8%), Kvaerner (afgesplitst van Aker Solutions; 28,7% belang, 4%) en ten slotte Havfisk (visvangst; 73% belang, 3%).

Aker Solutions leverde met 1,6 miljard NOK het leeuwendeel van de waardestijging. Het oliedienstenbedrijf wordt in september opgesplitst. Het nieuwe Aker Solutions zal de activiteiten in offshore en diepzee omvatten, terwijl Akastor de overige activiteiten, vooral boortechnologie, zal overnemen. Het bedrijf heeft uiteraard ook last van de fameuze dip in de sector en boekte daardoor in het tweede kwartaal 1,6 miljard NOK waardeverminderingen. De langetermijngrafiek oogt wel beter dan die van concurrenten als Technip en Saipem. Aker ASA is ervan overtuigd dat de opsplitsing op termijn extra aandeelhouderswaarde zal creëren.

Een tweede belangrijke aankondiging was de overname voor 2,7 miljard USD door Det Norske van de Noorse olie-activiteiten van het Amerikaanse Marathon Oil Corp. Het bedrijf verzekert daarmee zijn participatie in Sverdrup – de grootste olievondst in de Noorse wateren sinds 1974; verwachte eerste productie eind 2019 – te kunnen behouden. De overname werd mede gefinancierd door een kapitaalverhoging van 500 miljoen USD (30% extra aandelen) waarop Aker ASA (op haar 50% belang) volledig intekende. Door de overname zal Det Norske wellicht eerder dan voorzien (2016 in plaats van 2020?) een dividend beginnen uitkeren. Aker ASA overweegt een beursnotering in de Verenigde Staten van het enige industriële belang dat momenteel niet beursgenoteerd is: Aker BioMarine.

Conclusie

De twee belangrijke transacties in de industriële belangen bewijzen nogmaals de kracht van het businessmodel van Aker ASA. De korting op de intrinsieke waarde van de gediversifieerde holding is gedaald tot 28%, maar blijft voldoende hoog voor een plaats in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content