Aker ASA

We zijn ervan overtuigd dat hoofdaandeelhouder Roekke op vinkenslag zit om de gediversifieerde Noorse holding versterkt uit de crisis te loodsen.

We misten begin dit jaar nipt een aankoop van de Noorse holding Aker ASA in de voorbeeldportefeuille. We mikten daarbij op het dubbele herstel van de olieprijs en van de Noorse kroon (NOK). Ondanks de recente terugval staat de koers van Aker ASA intussen ruim 20% hoger, inclusief het dividend en het positieve wisselkoerseffect (+5%). Momenteel bedraagt de netto intrinsieke waarde (NAV) 267 NOK per aandeel, wat een hoge onderwaardering van de beurskoers van 37% inhoudt.

De crisis in de olie- en gasindustrie heeft uiteraard een belangrijke invloed op Aker ASA, aangezien 42% van de bruto-activawaarde van 26,3 miljard NOK op 31 maart bestond uit participaties gerelateerd aan de olie- en gasindustrie. Tot september 2014 lag die verhouding overigens steeds boven de 50%. De holding is opgesplitst in financiële en industriële belangen. Op 31 maart vertegenwoordigden de financiële belangen 29% (7,7 miljard NOK; +0,2 miljard NOK tegenover eind vorig jaar) van de bruto-activawaarde. Naast 3,3 miljard NOK cash bevatten die voor 1,8 miljard NOK deelnemingen in American Shipping Company (olietankerrederij) en Aker Philadelphia Shipyard (schepenbouwer), 2 miljard NOK investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven en 0,7 miljard NOK in een vastgoedproject in Oslo.

De industriële participaties zijn typisch langetermijnengagementen met meestal een controlebelang. In volgorde van waarde gaat het om Ocean Yield (scheepsvaart; 73% belang, 27% van de industriële participaties), Det Norske (olieproducent; 50% belang, 26%), Aker Solutions (dienstverlening olie- en gasindustrie; 34,8% belang, 22%), Aker BioMarine (krillvangst; 99% belang, 9%), Havfisk (visvangst; 73,2% belang, 7%), Akastor (vorig jaar afgesplitst van Aker Solutions; 34,5% belang, 7%) en Kvaerner (dienstverlening olie- en gasindustrie; 28,7% belang, 2%). Het totale belang in die zeven industriële belangen steeg sinds begin 2015 met 2,5 miljard NOK, waarvan Det Norske (+1,3 miljard NOK) en Ocean Yield (+1,1 miljard NOK) het leeuwendeel aanleveren.

Vooral Det Norske boekte vorig jaar een kwantumsprong door de overname van de Noorse olieactiviteiten van Marathon Oil Corp. Intussen is het bedrijf voldoende gefinancierd om haar participatie in de ontwikkeling van Sverdrup – de grootste olievondst in de Noorse wateren sinds 1974; verwachte eerste productie eind 2019 – te verzekeren. Aker ASA verlaagde voor het eerst sinds 2009 het brutodividend, van 13 naar 10 NOK per aandeel. Een logisch gevolg van de dividendpolitiek die een jaarlijks dividend tussen 2 en 4% van de (NAV) vooropstelt (4,1% in 2015, tegenover 3,9% in 2014). Bovendien, en voor het eerst, was er de mogelijkheid om 50% van het dividend te laten uitbetalen in aandelen met 10% korting. De referentieaandeelhouder Kjell Inge Roekke tekende volledig in op deze optie en vergrootte zo zijn participatie van 67,8 naar 68,2%.

Conclusie

Aker ASA noteert tegen 1,2 keer de boekwaarde en de korting op de netto intrinsieke waarde is toegenomen tot een zeer aantrekkelijke 37%. We zijn ervan overtuigd dat hoofdaandeelhouder Roekke op vinkenslag zit om de gediversifieerde Noorse holding versterkt uit de crisis te loodsen. Het aandeel blijft in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content