Anglogold Ashanti

De geplande aandelensplitsing veroorzaakt nogal wat onzekerheid, die de koers onder druk zet.

De koers van AngloGold Ashanti, de grootste Zuid-Afrikaanse goudproducent en het wereldwijde nummer drie, was dit jaar al met ruim de helft opgeveerd. Na de correctie van vorige week is het aandeel het grootste deel van die bonus alweer kwijt. De aangekondigde plannen om de Zuid-Afrikaanse activiteiten van de rest te scheiden, zijn niet nieuw. Anglogold zelf legde die al in 2011 op tafel en ook bepaalde referentieaandeelhouders oefenden in het verleden al druk uit in die richting. Land- en sectorgenoot Gold Fields ging Anglogold eerder al voor met de afsplitsing van Sibanye Gold.

De groep produceerde vorig jaar 4,1 miljoen troy ounce goud en de prognose voor 2014 bedraagt 4,2 tot 4,5 miljoen troy ounce. De Zuid-Afrikaanse activa zijn geconcentreerd rond West Wits en Vaal River. Het gaat in hoofdzaak om vijf ondergrondse mijnen, waarbij ook kleinere hoeveelheden uranium als bijproduct worden geproduceerd. Samen zorgen ze voor ongeveer 1,3 miljoen ounce goud. Buiten het thuisland telt Anglogold op het Afrikaanse continent nog negen andere operationele mijnen, verspreid over zes landen. De groep beschikt ook over twee mijnen in Australië en op het Amerikaanse continent is Anglogold aanwezig in Argentinië, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten. Die internationale activa leveren samen ongeveer 2,8 miljoen ounce op. De groepsreserves werden eind vorig jaar geschat op 67,9 miljoen ounce.

De goudproducent heeft twee investeringsbanken aangesteld – Goldman Sachs en UBS – die voor 2,1 miljard USD nieuwe aandelen moeten plaatsen. Die opbrengst zal dan worden gebruikt om het grootste deel van de groepsschulden (momenteel net iets minder dan 3 miljard USD) af te betalen. Het afbouwen van de schuld is al een aantal kwartalen prioritair bij Anglogold. Voorlopig is er dus ook geen ruimte voor een dividend. In tegenstelling tot de situatie bij Gold Fields zou het bedrijf, dat de naam Anglogold blijft behouden, de Zuid-Afrikaanse activa omvatten. Die zouden volledig schuldenvrij worden gemaakt. Net zoals bij Gold Fields is het de bedoeling dat de kasstromen uit de Zuid-Afrikaanse activa niet langer de andere activiteiten financieren.

Het nieuwe bedrijf zou de internationale activa omvatten en de restschuld van ongeveer 900 miljoen USD toebedeeld krijgen. De hoofdnotering zou op de London Stock Exchange komen, met bijnoteringen in Johannesburg en New York. Het hedgefonds van miljardair-investeerder John Paulson, die 6,6% van de aandelen in handen heeft, liet al weten te zullen tegenstemmen. Paulson toonde zich nochtans eerder voorstander, maar vindt dat de kapitaaloperatie tot een te grote verwatering zou leiden. Het is de bedoeling dat Anglogold in een eerste fase een belang van 65% in het afgesplitste bedrijf zal behouden. De rest wordt verdeeld onder de bestaande aandeelhouders. Anglogold produceerde in het tweede kwartaal bijna 1,1 miljoen ounce goud tegen een totale productiekostprijs (AISC) van 1060 USD.

Conclusie

De geplande aandelensplitsing veroorzaakt nogal wat onzekerheid, die de koers onder druk zet. Ondanks de lage waardering en de verbeterde operationele situatie kan dit nog een tijdje zo blijven. Momenteel hebben we binnen Zuid-Afrika een voorkeur voor Sibanye Gold en Harmony.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content