Anglogold Ashanti

De achilleshiel van AngloGold is de hoge schuldpositie.

AngloGold Ashanti was met een productie van bijna 4,44 miljoen ounce goud in 2014 de grootste goudproducent van Zuid-Afrika en wereldwijd nummer drie, na Barrick Gold en Newmont Mining. Die dikte de jongste jaren aan naar 3,13 miljard USD of 1,9 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Vorig jaar zag het ernaar uit dat AngloGold zichzelf, net als land- en sectorgenoot Gold Fields, zou opsplitsen in een Zuid-Afrikaans en een internationaal gedeelte. Daarbij zouden de schulden van de groep eerst afgebouwd moeten worden door de uitgifte van nieuwe aandelen. Gezien de omvang van de schulden zou dat voor de aandeelhouders een zware verwatering betekenen. Het plan stootte daardoor op veel weerstand en werd uiteindelijk afgeblazen.

Bij de publicatie van de recentste kwartaalresultaten liet het management weten dat het op middellange termijn (één tot drie jaar) de schuldpositie met 1 miljard USD wil afbouwen. Een nieuwe aandelenuitgifte is een optie, maar zal vrijwel zeker opnieuw op tegenkanting van de aandeelhouders stuiten. De herfinanciering van bestaande schuld is een mogelijkheid, maar dat kan ten vroegste volgend jaar. Een lening van 1,25 miljard USD met een coupon van 8,5% die in 2020 afloopt, kan in juli volgend jaar vervroegd worden terugbetaald.

Het probleem hierbij is dat aan schuldpapier van AngloGold momenteel de laagste investment grade-kredietrating wordt toegekend. Als de goudprijs bijvoorbeeld nog een jaar blijft slabakken en de groep de een of andere operationele tegenslag zou kennen, kan de rating naar de junk- of rommelstatus worden bijgesteld. In dat geval zou van een lagere rente geen sprake meer zijn, integendeel zelf. Het zoeken naar partners voor bepaalde activa of de verkoop ervan is bijgevolg de enige overgebleven, realistische optie om de schuld snel te reduceren.

AngloGold gaf al aan dat het een partner of koper zoekt voor een van de grootste mijnen van de groep. Om politieke redenen is de kans erg gering dat het om Zuid-Afrikaanse activa gaat, waardoor Cripple Creek & Victor de enige mijn is die in aanmerking komt. Die produceerde in het vierde kwartaal 54.000 ounce goud of een kleine 5% van de groepsproductie. De waarde van de mijn wordt op ongeveer 750 tot 800 miljoen USD geschat. Een verkoop zou AngloGold dus al flink op weg helpen op de doelstelling te realiseren. De Zuid-Afrikanen zijn verder nog op zoek naar een partner voor de veelgeplaagde Obuasi-mijn in Ghana en de exploratieactiviteiten in Colombia.

AngloGold dook in het vierde kwartaal 71 miljoen USD in het rood, onder meer door herstructureringskosten bij Obuasi. Over het volledige boekjaar 2014 was de groep break-even (winst noch verlies). De output zal dit jaar afnemen naar 4 tot 4,3 miljoen ounce. De totale productiekost kwam 22% lager uit, op 1148 USD per ounce.

Conclusie

De splitsing is dan wel van de baan, maar van schuldafbouw moet nog werk worden gemaakt. De goudprijs schommelt rond het break-evenniveau van AngloGold, waardoor de winst- maar ook de verlieshefboom erg hoog is. In verhouding tot de reserves is het aandeel historisch wel erg goedkoop.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content