ArcelorMittal beleeft beste kwartaal sinds 2012

De Gentse vestiging van het staalbedrijf ArcelorMittal. © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de paniek over de mogelijke invoering van importheffingen op staal en aluminium door president Trump, en onder impuls van een goed eerste kwartaal, herstelde het aandeel van ArcelorMittal.

De verbeterende marktomstandigheden in de staalsector bezorgden ArcelorMittal, ‘s werelds grootste staalproducent, een sterk eerste kwartaal. De bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg 2,51 miljard dollar, een stijging met 12,6 procent tegenover het eerste kwartaal van 2017 en 17,3 procent tegenover het vorige kwartaal. De marktconsensus lag op 2,32 miljard dollar. Het mooie resultaat is deels een gevolg van de toename van de hoeveelheid verscheept staal (+1,4% tot 21,3 miljoen ton) en de hoeveelheid verscheept ijzererts tegen marktprijs (+5,5%). Nog belangrijker was de stevige ruggensteun van de hogere staalprijzen (gemiddeld +18,2%), terwijl de ijzerertsprijs tegenover het eerste kwartaal van 2017 met 13,1 procent terugviel. Op groepsniveau zorgde dat voor een toename van de omzet met 19,3 procent tot 19,2 miljard dollar (+8,3% tegenover het vierde kwartaal).

De verschepingen presteerden sterk in Brazilië (+11,5%) en Europa (+4,8%), maar Noord-Amerika (-0,9%) en de overige landen (-6%) vielen terug. De ebitda per ton verbeterde van 106 dollar per ton in het eerste kwartaal vorig jaar tot 118 dollar (102 dollar in het vierde kwartaal). Dat is het hoogste cijfer sinds het tweede kwartaal van 2012. De nettowinst klom van 1 miljard dollar naar 1,19 miljard, of per aandeel van 0,98 naar 1,17 dollar. Tegenover eind 2017 steeg de nettoschuld met 1 miljard tot 11,1 miljard dollar door de seizoensgebonden stijging van het werkkapitaal (+1,9 miljard dollar).

Tegenover 31 maart 2017 daalde de nettoschuld met 1 miljard dollar. Prioritair blijft de verdere afbouw van de nettoschuldpositie tot 6 miljard dollar om een positieve vrije kasstroom te kunnen verzekeren gedurende het dieptepunt van de conjuncturele cyclus. Pas als dat nieuwe doel gerealiseerd is, trekt ArcelorMittal de dit jaar heropgestarte brutodividenduitkering van 10 dollarcent per aandeel op.

Nadat de wereldvraag naar staal in 2017 met 3,2 procent is toegenomen, gaat ArcelorMittal dit jaar onverminderd uit van 1,5 à 2,5 procent groei. Topman Lakshmi Mittal verwacht dat de vraag en het aanbod verbeteren. Hij is optimistisch voor 2018, ook rekening houdend met de goede vooruitgang in het actieplan 2020, waarvan de helft van de beoogde 3 miljard dollar extra ebitda is gerealiseerd.

Hoewel de klemtoon blijft liggen op de verdere schuldafbouw, investeert ArcelorMittal gericht in nieuwe groei. In ruil voor een aantal opgelegde desinvesteringen keurde het Europese antitrustorgaan op 7 mei de overname voor 1,8 miljard euro goed van het Italiaanse Ilva, in een joint venture met Marcegaglia (20%). De overname wordt tegen eind juni afgerond. Op 1 april heeft ArcelorMittal zijn marktleiderschap in Brazilië verstevigd door de overname van het Votorantim Siderurgia. De wereldspeler wil ook actiever worden op de groeimarkt India en is in dat land betrokken in twee overnamedossiers. Het investeringsbudget klimt dit jaar met 1 miljard dollar tot 3,8 miljard.

Op korte termijn is het uiteraard uitkijken naar de evolutie van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en Europa over de mogelijke invoering van een importtarief van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium door de Amerikaanse president Donald Trump.

Conclusie

Na de initiële paniek begin april over de mogelijke invoering van importheffingen op staal en aluminium door president Trump, en onder impuls van een beter dan verwacht eerste kwartaal, herstelde het aandeel van ArcelorMittal met ruim 15 procent. Op korte termijn overheerst de politieke onzekerheid, maar gezien de sterk verbeterde balans, de goede economische omstandigheden en de goedkope waardering, is het aandeel te behouden.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 28,96 euro

Ticker: MT NA

ISIN-code: LU1598757687

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 29,7 miljard dollar

K/w 2017: 7,6

Verwachte k/w 2018: 9,9

Koersverschil 12 maanden: +45%

Koersverschil sinds jaarbegin: +7%

Dividendrendement: 0,3%

Partner Content