ArcelorMittal

Voorzichtig herstel van de staalmarkt

Het is de afgelopen jaren vaak anders geweest, maar ArcelorMittal slaagde er voor de tweede opeenvolgende keer in de markt tevreden te stellen bij de rapportering van zijn kwartaalcijfers. Bij de bekendmaking van de derdekwartaalresultaten was de aanleiding nog de voorzichtig positieve boodschap voor 2014, terwijl deze keer ook de cijfers zelf konden bekoren.

De staalreus boekte in het vierde kwartaal van 2013 een beter dan verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) van 1,91 miljard USD. Dat is een stijging met 11,5% tegenover het derde kwartaal en met 22,7% tegenover het vierde kwartaal van 2012. Op jaarbasis komt Arcelor uit op een ebitda van 6,89 miljard USD, duidelijk beter dan de verlaagde jaardoelstelling van 6,5 miljard USD (de initiële jaardoelstelling was 7,1 miljard USD). In 2012 bedroeg dat cijfer 7,68 miljard USD en dus daalde de ebitda in 2013 met 10,3%. Onderliggend – zonder eenmalige elementen – is er evenwel een bemoedigende stijging met 10,7%. Arcelor verwacht voor 2014 een verder herstel van de ebitda tot 8 miljard USD.

De hoeveelheid verscheept staal steeg in 2013 met 0,6%, tot 84,3 miljoen ton. Arcelor verwacht in 2014 een stijging van de wereldwijde vraag met 3,5 à 4%. Voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis zal Europa opnieuw positief bijdragen, met een verwachte groei van 2,5%. Voor de Verenigde Staten rekent het management op 4,5% groei, in China op 4,5% en in Brazilië op 3%.

Het kostenbesparingsprogramma leverde al 1,1 miljard USD van de beoogde 3 miljard USD aan besparingen tegen eind 2015 op en zal de marges positief beïnvloeden. De hoge schuldpositie dwingt Arcelor om te besparen op de kapitaalinvesteringen. Het bedrijf spendeerde vorig jaar 3,5 miljard USD (4,7 miljard USD in 2012), minder dan de vooropgestelde 3,7 miljard USD. Samen met een verbetering van het werkkapitaal zakte de nettoschuldpositie eind december 2013 daardoor tot 16,1 miljard USD, tegenover 17,8 miljard USD eind september en de verwachte 17 miljard USD.

Arcelor mikt voor dit jaar op 3,8 à 4 miljard USD aan investeringen. Opvallend – en een duidelijk signaal van de verbeterende situatie in de staalmarkt – is dat Arcelor weer nieuwe investeringen plant in de staalafdeling. De voorbije jaren was het een eenzijdig verhaal van capaciteitsafbouw. Nieuwe investeringen vloeiden enkel naar een verhoging van de productiecapaciteit in de ijzerertsmijnen. De groep wil die verhogen van 56 miljoen ton tot 84 miljoen ton in 2015. Eind 2013 bedraagt de capaciteit al 70 miljoen ton.

Het sterkste signaal voor het geloof in een wenkend herstel van de staalmarkt gaf Arcelor in december 2013. In een fiftyfifty joint venture met Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation (NSSMC) neemt het bedrijf in de Verenigde Staten een ultramoderne staalfabriek over van het in moeilijkheden verkerende Duitse ThyssenKrupp. Een financiële buitenkans, want het betaalde slechts 1,55 miljard USD, terwijl analisten op 3 miljard USD had gerekend. Het is voor Arcelor de eerste grote overname sinds 2008.

Conclusie

Steeds meer signalen wijzen op een voorzichtig herstel van de staalmarkt. Arcelor is als uitermate cyclisch bedrijf uitstekend geplaatst om daarvan te profiteren. Het aandeel noteert nog altijd heel goedkoop en we beschouwen Arcelor als een mooie kanshebber voor een verdere beursremonte in 2014.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1C

Partner Content