ArcelorMittal

Het herstel in de Verenigde Staten en Europa is bemoedigend voor ArcelorMittal.

ArcelorMittal maakte gemengde eerstekwartaalcijfers bekend. Met een omzet van 19,79 miljard USD deed het staalbedrijf weliswaar nipt beter dan in het eerste kwartaal van 2013 (19,75 miljard USD), maar het scoorde wel minder goed dan de verwachte 20,2 miljard USD. In het vierde kwartaal van 2013 tikte de omzet af op 19,85 miljard USD. De hoeveelheid verscheept staal steeg met 2,4%, maar lagere staalprijzen (-1,9%), lagere ijzerertsvolumes (-9%) en -prijzen (-11%) drukten de omzetevolutie. Het goede nieuws kwam van de bedrijfskasstroom (ebitda): een beter dan verwachte ebitda van 1,75 miljard USD of 12,1% hoger dan vorig jaar (onderliggend +23%), maar wel minder dan de 1,91 miljard USD ebitda in het vorige kwartaal.

In Europa verbeterde de ebitda sterk (+31% tegenover het vierde kwartaal), maar in Noord-Amerika leidde de uitzonderlijk strenge winter tot een daling van de ebitda tot 259 miljoen USD (-36%). Ook de mijnafdeling, met belangrijke activiteiten in Canada, zag de ebitda met 26% daardoor teruglopen, tot 433 miljoen USD. De ebitda per ton bedroeg 84 USD, tegenover 76 USD per ton in het eerste kwartaal van 2013en 93 USD per ton in het laatste kwartaal. Het nettoresultaat verbeterde ook, al is er nog altijd een verlies van 205 miljoen USD, tegenover verliezen van respectievelijk 345 miljoen USD en 1,23 miljard USD in het eerste en laatste kwartaal van 2013.

Het is ook belangrijk de evolutie van de nettoschuld in de gaten te houden. Eind december was die meer dan verwacht gezakt, tot 16,1 miljard USD, maar eind maart bedroeg de nettoschuld opnieuw 18,5 miljard USD. De stijging met 2,4 miljard USD is deels seizoensgebonden (1,3 miljard USD extra werkkapitaal), maar heeft ook te maken met de terugbetaling voor 0,7 miljard USD van een perpetuele obligatie en de overname -gezamenlijk met Nippon Steel – in de Verenigde Staten van de ultramoderne staalfabriek van ThyssenKrupp. De schuldpositie zal de volgende kwartalen weer dalen en het doel op middellange termijn blijft 15 miljard USD.

Ondanks de beter dan verwachte ebitda behield Arcelor zijn jaardoelstelling van 8 miljard USD, tegenover 6,89 miljard USD in 2013. Het bedrijf is dus nog altijd voorzichtig en verlaagde zijn verwachte wereldwijde groei van de vraag naar staal met 0,5%, tot 3 à 3,5%. Voor de groep zelf rekent het management op +3%. Belangrijk is wel dat Arcelor positiever gestemd is over de verwachte groei in Noord-Amerika (3,5 à 4,5%) en vooral in Europa (verhoogd van 1,5 à 2,5% naar 2 à 3%). De groei in China zal evenwel lager uitvallen (3 à 3,5%). De ommezwaai in de automarkt in Europa zet zich door, met in de eerste vier maanden een stijging van het aantal inschrijvingen met 7,4% tegenover dezelfde periode in 2013 (+4,6% in april). De productie van ijzererts zal naar verwachting stijgen met 15%.

De dalende ijzerertsprijzen (zie ook Flash over Vale in IB20B) zijn dan wel goed nieuws voor de kostprijs van de staalproductie, maar vermits Arcelor een steeds groter gedeelte van de eigen ijzerertsproductie aan derden verkoopt, is de prijsdaling toch een aandachtspunt.

Conclusie

Het herstel in de Verenigde Staten en vooral Europa is bemoedigend voor ArcelorMittal. De belegger wacht duidelijk op bevestiging en heeft het aandeel absoluut nog niet opnieuw omarmd. We zien in het uitermate cyclische Arcelor nog altijd een mooie kanshebber vanwege de te goedkope waardering.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content