De nieuwe overnames bij Fagron en het uitzicht op de verkoop van Healthcare Solutions en Healthcare Specialties gaven het aandeel van Arseus de voorbije weken vleugels.

Bijna zeven jaar na de afsplitsing van Omega Pharma begint in 2014 een nieuw hoofdstuk voor Arseus. Het management is vol vertrouwen dat de resterende activiteiten van de afdelingen Healthcare Solutions en Healthcare Specialties in 2014 _ wellicht nog in de eerste jaarhelft _ worden verkocht. Na eerdere verkooptransacties met MS Distribution en met de wereldleider in medische distributie, Henry Schein, is al bijna de helft van de activiteiten van de hand gedaan. Het nieuwe Arseus wordt een slanker, maar nog rendabeler bedrijf met drie activiteiten: Fagron (wereldleider in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen), Corilus (leverancier van softwaretoepassingen aan medische professionals in België, Frankrijk en Nederland) en een kleine, nieuwe afdeling HL Technologies (medische randapparatuur, gevestigd in Zwitserland).

Fagron is de wereldleider in een nichemarkt (1 à 2% van de farmamarkt), maar het kon door een buy-and-buildstrategie de voorbije jaren sterk groeien. De overnames in de Verenigde Staten en Brazilië zorgden vanaf 2010 voor een groeiversnelling (omzet ruimschoots verdubbeld sinds 2009), met een stijgende recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) en stijgende marges (18% in 2009, 25,4% in 2013 en minstens 26% verwacht in 2014). De organische groei voor Fagron in Brazilië en de Verenigde Staten bedraagt meer dan 10%.

De sterkste groeimotor voor de toekomst, bovendien met de grootste toegevoegde waarde, is Fagron Compounding Services (steriele bereidingen van gepersonaliseerde baxters, pijnbehandeling, chemotherapie). Door de steeds striktere regels besteden ziekenhuizen die bereidingen meer en meer uit. Arseus kondigde de overname van een compoundingfaciliteit in Europa en een in de Verenigde Staten aan, naast de ondertekening van een princiepsovereenkomst voor nog drie faciliteiten in de Verenigde Staten (wellicht definitieve overeenkomst in het tweede kwartaal). Voor die overnames betaalt Arseus ongeveer 160 miljoen EUR. Het verwacht een rebitda-bijdrage in 2014 van 21 miljoen EUR (30 miljoen EUR op jaarbasis).

De jaarresultaten waren eens te meer schitterend. De omzet uit de voortgezette activiteiten (zonder Healthcare Solutions en Healthcare Specialties) steeg in 2013 met 14,4% (8,6% organisch, 12,6% exclusief wisselkoerseffecten), tot 386,1 miljoen EUR. De rebitda nam met 30,5% toe, tot 88 miljoen EUR of een rebitda-marge van 22,8% (23,7% in de tweede jaarhelft). Een verdubbeling van de financiële lasten – de totale schuldenlast blijft evenwel onder controle – en een eenmalige belastingopbrengst in Brazilië in 2012 leidden tot een daling van het nettoresultaat uit de voortgezette activiteiten met 15,3%, tot 45,8 miljoen EUR (1,43 EUR per aandeel). Het dividend stijgt met 20%, tot 0,72 EUR per aandeel. In 2014 mikt Arseus op minstens 480 miljoen EUR omzet en minimaal 26% rebitda-marge.

Conclusie

De nieuwe overnames bij Fagron en het uitzicht op de verkoop van Healthcare Solutions en Healthcare Specialties gaven het aandeel van Arseus de voorbije weken vleugels. Het rendabele groeiverhaal blijft intact en ondanks de pittige waardering behouden we het advies. De koers achternahollen heeft geen zin. Maar bij een eventuele terugval zullen we het advies verhogen.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Partner Content