ASML gaat door tijdelijke groeidip

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door een dalende vraag op de eindmarkten beleeft ASML een dipje, maar de prognoses voor 2020 blijven overeind. Er is bovendien budget voor aandeleninkopen.

De halfgeleidersector had het de voorbije maanden niet onder de markt. Op verschillende eindmarkten vertraagde (automobielsector) de groei van de vraag of daalde (consumentenelektronica) ze zelfs. In combinatie met grote voorraden was dat een ideaal recept voor een terugval. De halfgeleiderindustrie is vroeg-cyclisch, wat betekent dat die sector een conjunctuurvertraging snel voelt. De toeleveranciers bleven evenmin buiten schot en dat heeft ook ASML geweten. Het aandeel verloor tussen juli en december ruim 30 procent van zijn waarde en viel vorige maand terug naar het laagste niveau sinds de zomer van 2017.

In het vierde kwartaal was er nog weinig aan de hand. De groepsomzet kwam uit op een nieuw record van 3,14 miljard euro, 23 procent meer dan een jaar eerder en een stuk boven de consensusprognose van 2,99 miljard euro. De brutowinstmarge bleef met 44,3 procent ruim onder de verwachte 48,1 procent. Dat had te maken met kosten verbonden aan een patentgeschil met Nikon, dat intussen opgelost is. De nettowinst lag met 788 miljoen euro wel boven de gemiddelde analistenverwachting (758 miljoen euro).

ASML heeft ook een recordjaar achter de rug. De omzet klokte af op 10,94 miljard dollar, 21 procent meer dan een jaar eerder. Daarop verdiende het bedrijf netto 2,6 miljard euro of 6,1 euro per aandeel, tegenover 4,81 euro in 2017. Ondanks de margedaling in het vierde kwartaal steeg de brutomarge over het volledige boekjaar naar 46 procent, tegenover 44,9 procent een jaar eerder.

ASML verkocht in het vierde kwartaal vijf EUV-systemen wat het totaal voor 2018 op achttien brengt. De groep verwacht dit jaar dertig EUV-machines te kunnen slijten. De groeivertraging laat zich met name voelen in het segment van de geheugenchips. De logische halfgeleiders (voor onder meer grafische toepassingen en processoren) deden het wel nog goed. Die verdeling laat zich ook zien in de samenstelling van de nieuwe orders. In het vierde kwartaal was slechts een vijfde van de bestellingen bestemd voor geheugenchips. Een jaar eerder was dat nog meer dan de helft. Het aantal nieuwe orders was goed voor 1,59 miljard euro, wat de totale waarde van het orderboek op 6,6 miljard euro brengt.

Door de lagere vraag op de eindmarkten stellen klanten als Intel, Micron, Samsung en TSMC hun bestellingen uit naar de tweede jaarhelft. De prognose voor het lopende eerste kwartaal lag met 2,1 miljard euro dan ook flink onder de verwachte 2,7 miljard euro. Een deel van de verklaring ligt bij een brand bij een toeleverancier van elektronische componenten en modules. De vertraging die ASML daarmee oploopt, zal naar schatting 300 miljoen euro bedragen. Dat zal overigens worden gecompenseerd in het tweede kwartaal. ASML maakt zich sterk dat de tweede jaarhelft een stuk beter zal zijn. ASML mikt tegen 2020 op een groepsomzet van 13 miljard euro. Dat cijfer moet de daaropvolgende vijf jaar stijgen naar 15 tot 24 miljard euro.

ASML had aan het einde van het boekjaar 4 miljard euro in kas en realiseerde in 2018 een vrije kasstroom van bijna 2,5 miljard euro. Er was dus ruimte om het dividend te verhogen. De uitkering klimt met de helft, naar 2,1 euro per aandeel. ASML liet vorig jaar ruim 1,7 miljard euro terugvloeien naar de aandeelhouders, waarvan 597 miljoen euro via dividenden en 1,15 miljard euro via de inkoop van eigen aandelen. ASML heeft nog een budget van 1,35 miljard euro beschikbaar voor bijkomende aandeleninkopen.

Conclusie

De groeidip bij ASML is tijdelijk. De prognoses voor 2020 en daarna komen niet in het gedrang. De dominante marktpositie van ASML en de structurele groei van de vraag maken dat de vooruitzichten op middellange termijn gunstig blijven. ASML noteert met een premie tegenover het marktgemiddelde, maar is na de daling in de tweede helft van vorig jaar wel goedkoper dan het eigen historische gemiddelde. Een aandeel om in de gaten te houden.


Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 147,98 euro

Ticker : ASML NA

ISIN-code : NL0010273215

Markt : Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie : 63 miljard euro

K/w 2018 : 24,5

Verwachte k/w 2019 : 24

Koersverschil 12 maanden : -9%

Koersverschil sinds jaarbegin : +8%

Dividendrendement : 1,4%

Partner Content