ASML is de onbetwiste leider in chipmachines

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

ASML noteert tegen een recordkoers en het is ontegensprekelijk een duur aandeel. Daar staan wel een benijdenswaardige dominante marktpositie en een hoge groei tegenover.

Het Nederlandse ASML is met een wereldwijd marktaandeel van 85 procent de onbetwiste leider in het segment van de chipmachines. Die worden gekocht door bedrijven die halfgeleiders produceren, ofwel voor eigen rekening (zoals Samsung en Intel), ofwel in onderaanneming (zoals TSMC).

In 2017 hebben de klanten van ASML meer machines besteld dan ooit tevoren. Er is een grote vraag naar zowel geheugenchips (opslag) als chips voor rekenkundige toepassingen. Dat is het gevolg van de grote eindvraag naar de meest uiteenlopende producten die dat type halfgeleiders bevatten.

ASML kreeg zijn marktpositie niet in de schoot geworpen. De groep, die ruim drie decennia geleden werd afgesplitst van Philips, begon begin deze eeuw te investeren in de EUV-technologie (extreem ultraviolet licht). De voorbije jaren zette het grote stappen in de verbetering van de productiesnelheid en in de betrouwbaarheid van de technologie. ASML kan daar nu de vruchten van plukken. In het voorbije vierde kwartaal draaide EUV voor het eerst break-even.

ASML leverde vorig jaar tien toestellen met een gemiddelde kostprijs van bijna 120 miljoen euro. Het nam ook orders aan voor tien bijkomende toestellen, wat het totaal op 28 brengt. De uitlevering wordt beperkt door de capaciteit van de toeleveranciers om onderdelen voor de EUV-machines te produceren. ASML verwacht dat het dit jaar 22 machines levert. In 2019 zou dat aantal moeten oplopen naar minstens 30.

Het succes van EUV en de meer klassieke chipmachines weerspiegelt zich ook in de cijfers van het vierde kwartaal en het boekjaar 2017. In de drie maanden tot eind december kwam de omzet met 2,56 miljard euro flink uit boven de prognoses, doordat twee EUV-machines sneller dan verwacht zijn geleverd.

Om die reden ligt het vooropgestelde omzetcijfer voor het lopende kwartaal met 2,2 miljard euro iets onder de consensus. Over het hele boekjaar 2017 groeide de omzet met een derde naar iets meer dan 9 miljard euro. De brutowinstmarge kwam met 45 procent een fractie hoger uit dan een jaar eerder (44,8%). De nettowinst bedroeg 2,12 miljard euro, 44 procent meer dan in 2016. De totale waarde van het orderboek is opgelopen naar 6,7 miljard euro.

ASML ligt dan ook goed op schema om de vooropgestelde omzet van 11 miljard euro in 2020 te halen. De totale markt voor chipmachines wordt tegen 2025 op 15 miljard euro geschat. Met een marktaandeel van 85 procent moet ASML daarvan 13 miljard euro naar zich kunnen toetrekken. Gecombineerd met 4 miljard euro aan inkomsten uit diensten, moet de groepsomzet tegen 2025 oplopen naar ongeveer 17 miljard euro. ASML werkt achter de schermen al aan de opvolger van EUV, High-NA. Die zal ten vroegste in 2024 productierijp zijn.

De halfgeleidersector is minder cyclisch geworden. ASML keerde vorig boekjaar 517 miljoen euro aan dividenden uit en kocht voor 500 miljoen euro eigen aandelen in. Het dividend wordt volgend jaar opgetrokken van 1,2 naar 1,4 euro per aandeel. Het budget voor nieuwe aandeleninkopen voor dit en volgend jaar bedraagt 2,5 miljard euro.

Conclusie

ASML noteert tegen een recordkoers en het is ontegensprekelijk een duur aandeel. De waardering ligt hoger dan die van de brede markt, de concurrentie en het eigen historisch gemiddelde. Daar staan wel een benijdenswaardige dominante marktpositie en een hoge groei tegenover. Bovendien vergeet ASML ook de aandeelhouders niet. Dit is dus een groeiaandeel met ook defensieve kwaliteiten. Het aandeel mag in portefeuille blijven, maar we zouden pas instappen na een correctie.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 166,5 euro

Ticker: ASML NA

ISIN-code: NL0010273215

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 71,7 miljard euro

K/w 2017: 33

Verwachte k/w 2018: 29

Koersverschil 12 maanden: + 46%

Koersverschil sinds jaarbegin: +15%

Dividendrendement: 0,8%

Partner Content