Er zijn weinig operationele verrassingen bij ASML, maar de lagere prognoses voor EUV maken dat er bij de markt een zweem van twijfel blijft hangen rond de nieuwe technologie.

Ondanks het negatieve marktsentiment namen de beter dan verwachte resultaten en omzetprognose van Intel de halfgeleidersector op sleeptouw. De Amerikaanse halfgeleiderproducent bevestigde ook zijn prognose voor de kapitaaluitgaven in 2014 (11 miljard USD), wat goed nieuws was voor ASML. De Nederlandse groep is de grootste Europese aanbieder van geavanceerde machines om halfgeleiders te produceren. ASML specialiseert zich in lithografiesystemen en ontwikkelde een nieuwe productietechnologie op basis van extreem ultraviolet licht (EUV).

ASML en Intel hebben nauwe banden met elkaar. De laatste is niet alleen klant van ASML, maar beide bedrijven werken ook samen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. Het derde kwartaal bij ASML liet een gemengd beeld zien. Na het doorschuiven van enkele leveringen naar het vierde kwartaal kwam de omzet iets onder de consensusprognoses uit. De verkoop van 30 systemen leverde ASML 1,322 miljard EUR op, een fractie meer dan een jaar eerder, maar onder de verwachte 1,41 miljard EUR.

Na drie kwartalen in 2014 bedraagt de groepsomzet 4,36 miljard EUR. De eerdere prognose voor het volledige boekjaar blijft wel gehandhaafd op minstens 5,6 miljard EUR. Dit impliceert dat ASML in het vierde kwartaal een omzet in de buurt van 1,3 miljard EUR zal realiseren. Vorig jaar kon de halfgeleidergroep een omzet van 5,25 miljard EUR voorleggen. Door kostenbesparende maatregelen stegen de brutomarge en de operationele marge naar 43,7 en 19,8%. Daardoor klom ook de nettowinst op jaarbasis naar 244 miljoen EUR, 26% meer dan een jaar eerder. ASML haalde tussen juli en september 47 nieuwe orders binnen voor een gezamenlijk bedrag van bijna 1,4 miljard EUR. Het totale orderboek (backlog) omvat nu 65 systemen met een totale waarde van 2,406 miljard EUR.

Bij die prognoses werd geen rekening gehouden met EUV. Net zoals de voorbije kwartalen werd de vooruitgang in de EUV-technologie met meer dan gewone aandacht gevolgd. EUV laat toe om snellere en krachtiger halfgeleiders te produceren op een kleinere oppervlakte. De technologie is nog volop in ontwikkeling en vorig kwartaal al zagen we het fenomeen dat sommige klanten hun orders uitstellen, omdat ze op de meest recente technologische evolutie wachten. ASML verwacht nu volgend jaar negen EUV-machines te leveren. Eerder lag de prognose voor 2015 op 12 tot 15. Ook de verwachting voor 2016 (25 tot 30 systemen) is wellicht niet langer realistisch. De EUV-technologie zal wel gebruikt worden voor de nieuwe generatie chips met lijnen van slechts 10 nanometer. EUV ligt op schema om dit jaar 500 wafers per dag te produceren. In 2016 moet dit oplopen naar 1500.

ASML verwacht dat het ook in de eerste jaarhelft van volgend jaar nog zal kunnen profiteren van de herneming in de pc-verkopen en de hogere vraag naar halfgeleiders voor mobiele toestellen. De groep sloot het kwartaal af met een cashpositie van 2,69 miljard EUR.

Conclusie

Weinig operationele verrassingen bij ASML, maar de lagere prognoses voor EUV maken dat er bij de markt een zweem van twijfel blijft hangen rond de nieuwe technologie. ASML is aan 25 keer de verwachte winst en ruim 4 keer de boekwaarde nog steeds vrij duur. Pas onder 65 EUR zouden we het aandeel terug overwegen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content