Atenor Group

De vastgoedontwikkelaar Atenor deelde in december mee dat zijn geconsolideerde nettowinst vorig jaar 20% hoger zou liggen dan in 2013.

Het verdween wat tussen de plooien van de eindejaarperiode, maar de vastgoedontwikkelaar Atenor deelde in december mee dat zijn geconsolideerde nettowinst vorig jaar 20% hoger zou liggen dan in 2013. De definitieve jaarresultaten krijgen we op 5 maart, maar dit compenseert, zoals verwacht, het mindere eerste semester. Die verwachting komt overeen met een winst van ongeveer 2,75 EUR per aandeel. Atenor heeft een portefeuille van ongeveer 650.000 vierkante meter, gespreid over veertien projecten plus het South City Hotel (staat te koop). Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is een prestigieus en origineel gemengd project van 80.000 vierkante meter, met winkels, kantoorruimte en een Toren van 140 meter met 42 verdiepingen. De kantoorblokken zijn verkocht en ook bijna alle appartementen tot de 25ste verdieping. Daarboven is ongeveer een kwart van de luxeappartementen gereserveerd.

Een ander Brussels sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter), werd verkocht aan het Europees Parlement. De oplevering is gepland voor 2016. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel project in Namen, waarvan 70% van de eerste blok van 46 appartementen (140 in totaal) werd verkocht, ontwikkelt zich ook verder. De ontwikkeling van de projecten op toplocaties in Boekarest (78.000 vierkante meter, Hermes Business Campus) en in Boedapest (56.000 vierkante meter, Vaci Greens) raakt op snelheid. In Boekarest is het eerste blok (van drie) verhuurd en werd al 20% verhuurd van de tweede blok, dat nog in aanbouw is. In Boedapest is een eerste blok van vijf al volledig verhuurd en is er 45% voorverhuur voor een tweede blok.

Voor het gemengd stedelijk project in Brussel, The One (voorheen Europa-project), met circa 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen, heeft Atenor eindelijk de stedenbouwkundige vergunning te pakken. Er komt dus schot in de zaak. Het project Victor, een fiftyfifty-project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, krijgt een volledige herziening richting residentieel, met een nieuwe bouwaanvraag tot gevolg. City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het Kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel) is dan weer wel een voltreffer.

In Wallonië zijn er nog twee residentiële projecten. Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Mons, verkocht de eerste appartementen en La Sucrerie in Ath, kreeg een stedenbouwkundige vergunning, waardoor de commercialisatie is opgestart. Met Les Brasseries de Neudorf zitten we in Luxemburg. Een residentieel project dat zeer vlot verkoopt (70% voorverkocht) en waarvoor de goedkeuring eindelijk een feit is. Het Air-project situeert zich ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project werd al op plan aan institutionele investeerders verkocht. Palatium in Brussel is een eerste, recente nieuwkomer. De voormalige site van RSVZ van ongeveer 14.000 vierkante meter in de Louizawijk wordt omgevormd tot een gemengd project. De meest recente nieuwkomer is La Hulpe, de site van Swift in Tervuren. Het wordt een hoofdzakelijk residentieel project van 24.000 vierkante meter.

Conclusie

De portefeuille heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen en de winst zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen. Een dividendverhoging voor boekjaar 2015 is dan ook niet uitgesloten.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content