Atenor Group

De portefeuille van Atenor Group zit weer op kruissnelheid en is klaar voor een sterk 2016.

Met een omzet van 107,9 miljoen EUR, een bedrijfsresultaat (ebit) van 34,1 miljoen EUR en een nettowinst van 19,9 miljoen EUR of 3,59 EUR per aandeel deed de vastgoedontwikkelaar Atenor Group het met +30% beduidend beter dan de eigen prognose dat ‘2015 minstens het resultaat van 2014 zal evenaren’. De vastgoedmarkten in Centraal-Europa (Boedapest en Boekarest) raken weer op toerental en steeds meer projecten genereren inkomsten.

Atenor heeft een portefeuille van 660.000 vierkante meter, gespreid over vijftien projecten. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel kent moeite met de verkoop van de resterende appartementen in de Toren, maar is stilaan een aflopende zaak voor Atenor Group. Een ander Brussels sterproject Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter) werd aan het Europees Parlement verkocht. De oplevering is gepland voor juni 2016. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel (lot 1, bijna 75% verkocht) en kantorenproject (lot 2) in Namen ontwikkelt zich ook verder. In Boekarest (73.000 vierkante meter) werd een tienjarige huurovereenkomst getekend met Genpact voor 22.000 vierkante meter op de site Hermes Business Campus voor het derde gebouw dat tegen eind dit jaar moet af zijn. De verkoop van een of meerdere gebouwen is gepland voor 2017 voorzien. Ook Boedapest (130.000 vierkante meter, Vaci Greens) raakt op snelheid.

In die mate dat Atenor nog dit jaar hoopt een eerste van drie gebouwen te kunnen verkopen. Voor het gemengde, stedelijke project in Brussel, The One (voorheen Europa-project), met 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen heeft Atenor de stedenbouwkundige vergunning op zak. De bouwwerken zouden in 2018 moeten klaar zijn. Het project Victor, een fiftyfiftyproject met CFE aan het Brusselse Zuidstation, kreeg een volledige herziening richting kantoren-residentieel met een ontwikkeling vanaf 2018. De bouwwerken voor City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), gaan in tweede kwartaal van start. Het rusthuis is al verkocht.

Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Mons, kent een erg succesvolle verkoop voor de eerste en tweede woonblok. De commercialisatie van de derde woonblok is gestart en er komt nog een tweede fase. De oplevering van de eerste fase voor La Sucrerie in Ath is voorzien voor juli 2016. De voorverkoop leverde al 72% op. Het residentieel project Les Brasseries de Neudorf in Luxemburg is voor 100% voorverkocht. Het Air-project ligt ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. De oplevering is nog voor het eerste kwartaal van 2016.

Palatium in Brussel (Louizawijk naast Justitiepaleis) is de voormalige site van RSVZ en wordt tegen 2017 gerenoveerd. Les Berges de l’Argentine, de voormalige site van Swift in Tervuren, wordt een woon- en dienstenproject van 26.000 vierkante meter, dat bijdraagt tot het resultaat vanaf 2017. Eind vorig jaar werd Nysdam (15.600 vierkante meter) opnieuw gekocht voor conversie of renovatie. Bij de jaarcijfers werd ook de aankoop van het Naos-project aangekondigd (14.000 vierkante meter kantoren en winkels) op de Belval-site in Luxemburg.


Conclusie

De portefeuille van Atenor Group zit weer op kruissnelheid en is klaar voor een sterk 2016. Vandaar dat een stabiel dividend van 2 EUR per aandeel bruto (4,5% brutorendement) voor het zesde jaar op rij een teleurstelling vormt.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content