Atenor zet eerste stap in Duitsland

© Atenor Group
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Atenor zet zijn eerste stap in Duitsland. Dat is het gevolg van het strategische plan 2017-2021 om in nog meer Europese landen en steden aanwezig te zijn.

Het was aangekondigd tijdens de analistenmeeting naar aanleiding van de bekendmaking van de halfjaarresultaten, maar het gebeurt misschien vroeger dan verwacht: Atenor zet zijn eerste stap in Duitsland, en meer bepaald in Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, niet ver van de Belgische grens. In het hart van Düsseldorf heeft de groep een stuk grond van 1300 vierkante meter gekocht, waarop vandaag al een supermarkt staat. Het is de bedoeling er een gemengd project van te maken, dat bestaat uit de renovatie van de supermarkt met als huurder REWEen de bouw van 33 wooneenheden. De aanvang van de werken is gepland voor het tweede kwartaal van volgend jaar. Dat is meteen een concrete invulling van het strategische plan 2017-2021 om in nog meer Europese landen en steden aanwezig te zijn.

Sinds de start van het plan is Atenor actief in Polen (in Warschau University Business Campus, twee kantoorgebouwen met oppervlakte van 30.500 vierkante meter) en Frankrijk (een site van 7000 vierkante meter aan de oever van de Seine in Bezons, nabij Parijs, waar onlangs de eerste steen is gelegd van het kantoorproject van 34.000 vierkante meter). Na Duitsland moet daar in de nabije toekomst normaal ook Nederland (Amsterdam en Rotterdam) bij komen. Die geografische expansie moet de portefeuille opkrikken van afgerond 600.000 vierkante meter eind 2016 naar 900.000 vierkante meter in 2021, zonder kapitaalverhoging en zonder drastische stijging van de operationele uitgaven. Bovendien moet het helpen de gemiddelde aanwezigheid van een project in de portefeuille te reduceren van 6 naar 4,5 jaar. Dat moet een gemiddeld jaarlijks resultaat van 80 miljoen in plaats van 40 miljoen euro mogelijk maken op basis van een stabiele brutomarge van 400 euro per vierkante meter.

De klassieke thuismarkten België en Luxemburg bieden niet meer de rooskleurige vooruitzichten op fraaie returns zoals een tijd geleden. Bij ons stagneren de prijzen en wordt de ontwikkeling geremd door grote politieke en administratieve traagheid. Naar aanleiding van de update over het derde kwartaal herhaalde Atenor zijn prognose dat de jaarwinst in 2018 in de buurt zal liggen van vorig jaar (22,18 miljoen euro). Dat betekent een inhaalbeweging in de tweede jaarhelft, want halfweg bedroeg de winst slechts 5,64 miljoen euro. Intussen is het Naos-project in Luxemburg verkocht, naast de vennootschap die eigenaar is van het rusthuis City Dox. Belangrijk is dat een meerderheid van de achttien projecten in de portefeuille (800.000 vierkante meter) tot het resultaat bijdragen.

De nagestreefde diversificatie werkt dus en zal nog verder worden uitgediept. Naast het project in Bezons kwamen er nog enkele projecten bij dit jaar, waaronder een nieuwe belangrijke site in Boedapest (Arena Business Campus met vier kantoorgebouwen, samen 75.500 vierkante meter), Boekarest @Expo (45.000 vierkante meter kantoorgebouwen) en Buzzcity in het Luxemburgse Leudelange (16.000 vierkante meter kantoren). Na ongeveer twee decennia is de holding Ackermans & van Haaren uit het kapitaal gestapt (10,5% via dochter Sofinim). De aandelen zijn aan bestaande aandeelhouders verkocht tegen 45 euro per aandeel.


Conclusie

Atenor zit weer in een groeifase, waarbij het zwaartepunt steeds meer verschuift weg van Brussel, en Luxemburg en Centraal-Europa (Boedapest, Boekarest en nu ook Warschau) steeds belangrijker worden. De versnelling van het resultaat mogen we volgend jaar verwachten. Naast een verdere lichte dividendverhoging de komende jaren zien we ruimte voor winstgroei, en dat zit nog niet in de koers verrekend. Vandaar dat we naar aanleiding van de halfjaarcijfers een adviesverhoging hebben doorgevoerd. Daar blijven we bij.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 52,00 euro

Ticker: ATEB BB

ISIN-code: BE0003837540

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 293 miljoen euro

K/w 2017: 11,5

Verwachte k/w 2018: 11

Koersverschil 12 maanden: +10%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 4,0%

Partner Content