Balta mist eerste afspraak niet

. © BELGA

Balta heeft geen flitsende beursstart genomen. Blijkbaar vinden de meeste beleggers de activiteit niet hip genoeg om erin te investeren. Maar de tapijtgroep kan als marktleider wel een degelijk parcours voorleggen.

Balta, de wereldleider in karpetten en de Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten, heeft eind augustus zijn eerste afspraak met de beleggers niet gemist. Balta was net voor de zomervakantie naar Euronext Brussel getrokken. De IPO gebeurde helemaal aan de onderkant van de ruime prijsvork van 13,25 à 16 euro per aandeel. Van de aangeboden aandelen was 10 procent voorbehouden voor particuliere beleggers.

Naar aanleiding van de beursgang bracht Balta 10,9 miljoen nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkocht Lone Star, een Amerikaans investeringsfonds dat nog maar sinds 2015 de eigenaar van Balta was, meer dan de helft van zijn aandelen (minstens 6,2 miljoen aandelen). In 2015 stond al een beursgang op de rails, maar die werd in extremis afgelast.

Lage waardering

Opmerkelijk was dat het aandeel van de West-Vlaamse vloerbekleder op de eerste noteringsdag al meteen onder druk stond, en dat het nog geen enkele dag zijn introductieprijs van 13,25 euro heeft geëvenaard. Nochtans leek de waardering van Balta ook ons erg aantrekkelijk, voor een bedrijf dat vorig jaar 668 miljoen euro omzet had gedraaid.

Op basis van de prijsvork wordt de tapijtenreus gewaardeerd tegen 7,4 à 8,1 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda), terwijl voor de meeste bedrijven in die sector 8,5 à 10,5 keer die ratio wordt betaald. Die lagere waardering heeft te maken met de hoge schulden (385 miljoen euro op 31 maart), maar door de beursgang is de netto financiële schuld afgenomen tot 2,6 keer de bedrijfskasstroom (ebitda).

Britse markt

Een ander minpunt voor Balta is de blootstelling aan de Britse markt, en dus aan het Britse pond. Tom Debusschere, die CEO is sinds 2016 (voorheen CEO bij Deceuninck), zei bij de IPO dat 11 procent van de omzet gevoelig was voor de wisselkoersschommelingen van het pond. Het was dus zaak niet te ontgoochelen met de halfjaarcijfers, de eerste publicatie van resultaten sinds de beursgang.

In de eerste zes maanden groeide de omzet met 15,1 procent tot 333,9 miljoen euro (tegenover 290,2 miljoen euro), waarvan 6,1 procent organische groei (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen). Dat was toch wat beter dan verwacht. De Amerikaanse overname Bentley draagt vanaf 1 april bij aan de omzet. De afdeling karpetten (rugs) is verantwoordelijk voor bijna die hele organische groei (omzet +14,2 miljoen euro). De aangepaste bedrijfskasstroom klom met 11,1 procent tot 46,5 miljoen euro, of een aangepaste ebitda-marge van 13,9 procent. De toename is bijna volledig organisch (+9,8 procent). Balta wil 30 à 40 procent van de winst aan de aandeelhouders uitkeren. Het management rekent erop dat het de jaardoelstellingen kan realiseren.

Conclusie

Balta heeft geen flitsende beursstart genomen. Blijkbaar vinden de meeste beleggers de activiteit niet hip genoeg om erin te investeren. Bovendien mag Lone Star al vanaf eind dit jaar zijn resterende aandelenpakket verkopen. Dat weegt op de koers. Balta kan als marktleider wel een meer dan degelijk parcours voorleggen. De waardering is aantrekkelijk, tegen iets meer dan 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 460 miljoen euro

K/w 2016: 17

Verwachte k/w 2017: 15

Koersverschil 12 maanden: –

Koersverschil sinds notering: -4%

Dividendrendement: –

Partner Content