Banco Santander is rendabele redder in nood

Santander © Reuters

In het eerste halfjaar steeg de winst van Banco Santander met 24 procent. De Spaanse bank heeft de redding van de noodlijdende Banco Popular duidelijk goed verteerd.

Met 13.825 vestigingen, ruim 201.000 werknemers, 131 miljoen cliënten en 93 miljard euro beurskapitalisatie behoort Banco Santander tot de grootste banken van Europa. Dat leiderschap werd extra in de verf gezet bij de reddingsoperatie van de noodlijdende Banco Popular.De zware Spaanse vastgoedcrisis liet Banco Popular ook anno 2017 met een portefeuille van 29,8 miljard euro aan ‘slechte’ vastgoedkredieten achter. Toen begin juni een run op de bank dreigde, grepen de autoriteiten in en werd Banco Santander als de redder in nood binnengehaald. Banco Santander nam voor een symbolische euro Banco Popular over. Dat werd wel meteen gekoppeld aan een kapitaalverhoging van 7 miljard euro om de balans van Banco Popular voldoende te verstevigen.

Zoals wel vaker onder leiding van CEO Ana Botin bleef het management niet bij de pakken zitten. In de loop van de maand juli werd die kapitaalverhoging van 7,07 miljard euro (aandelenplaatsing tegen 4,85 euro per aandeel, 1 nieuw aandeel per 10 bestaande) al doorgevoerd. De interesse was enorm met 58 miljard euro aan intekeningen. Meteen werd ook de zoektocht geopend naar 5 miljard euro om een meerderheidsbelang (51%) te nemen in de vastgoedportefeuille van Banco Popular. De hedgefondsen Blackstone Group, Apollo Global Management en Lone Star Funds werden daartoe aangezocht met Blackstone als grootste kanshebber om het meerderheidsbelang binnen te halen. Banco Santander behoudt de resterende 49 procent met de bedoeling in een samenwerkingsverband de portefeuille te beheren.

Al die maatregelen maken het risico van de overname van Banco Popular snel beheersbaar. De Spaanse grootbank profileert zich graag als een internationale bank op meerdere continenten. Dat klopt met belangrijke activiteiten in Latijns-Amerika (een van de drie belangrijkste banken in Argentinië, Brazilië, Mexico en Chili), in Noord-Amerika (VS) en in heel wat Europese landen (naast Spanje ook Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen). Door het opslorpen van Banco Santander zal het aandeel van Spanje toenemen van 18 naar 25 procent en dat van de mature markten verhoogt van 52 naar 57 procent.

In de eerste zes maanden steeg de winst met 24 procent tot 3,62 miljard euro, waarvan 1,75 miljard in het tweede trimester. In het tweede kwartaal bedraagt de stijging zelfs 37 procent (was 1,28 miljard euro). Met een kosten-inkomstenratio van 46,3 procent voor het tweede trimester 2017 (was 48,3% voor eerste halfjaar 2016) is Banco Santander een van meest efficiënte grote Europese bank. Het rendement op eigen vermogen (ROE) bedroeg 7,97 procent voor het tweede kwartaal, te vergelijken met 6,89 procent een jaar geleden. Maar in de bankwereld hecht men meer waarde aan het rendement op het ‘tastbaar’ eigen vermogen (ROTE). Ook daar is er een sterke verbetering: 11,82 procent voor de eerste zes maanden, een stuk boven de 10,69 procent voor de eerste jaarhelft van vorig jaar en 11,08 procent voor het boekjaar 2016.


Conclusie

Het aandeel van Banco Santander is sinds vorige zomer flink opgelopen. Ook al heeft de Spaanse grootbank meer dan waarschijnlijk een goede zaak gedaan met de overname van Banco Popular, toch is de waardering tegen 12,5 keer de winst 2017 en 1 keer de boekwaarde minder aantrekkelijk dan 6 of 12 maanden geleden. Vandaar de tijdelijke adviesverlaging.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeldµ

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Madrid

Beurskapitalisatie: 93,5 miljard euro

K/w 2016: 12,5

Verwachte k/w 2017: 12,7

Koersverschil 12 maanden: +64%

Koersverschil sinds jaarbegin: +19%

Dividendrendement: 3,6%

Partner Content