Barrick Gold start lange overnamesoap

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Barrick Gold kondigde een overnamebod op Newmont aan. Een fusie zou veruit de grootste gouddelver ter wereld creëren. Maar zover is het nog lang niet. De aandeelhouders én Newmont zijn koele minnaars van die overnamepoging.

De fusie- en overnameactiviteit in de goudmijnsector stond enkele jaren op een laag pitje. Dat kwam doordat de grote gouddelvers kampten met een hoge schuldpositie en focusten op kostenbesparingen. Vorig najaar kwam daar verandering in. Barrick Gold nam het Britse Randgold Resources over voor 5,4 miljard dollar en werd daarmee opnieuw de grootste goudproducent ter wereld. Land- en sectorgenoot Newmont Mining reageerde begin januari met de overname van Goldcorp. Die deal was met 10 miljard dollar nog groter en katapulteerde Newmont opnieuw naar het hoogste schavotje. Vorige week was het opnieuw de beurt aan Barrick, dat een overnamebod op Newmont aankondigde. Een combinatie tussen beide zou veruit de grootste gouddelver ter wereld creëren, die de rest van de industrie in productie en reserves in de schaduw zou zetten.

Maar zover zijn we nog lang niet. Barrick stelt een aandelenruil voor waarbij de aandeelhouders van Newmont per aandeel 2,5694 aandelen van Barrick zouden krijgen. Die verhouding stoelt op de gemiddelde slotkoers van de twintig handelsdagen die voorafgingen aan de bekendmaking van het bod. Daardoor is er geen overnamepremie. Integendeel zelfs: sinds het nieuws is het aandeel van Barrick gedaald. Daardoor zouden aandeelhouders van Newmont minder krijgen dan het aandeel op de beurs waard is. De aandeelhouders van Barrick zouden na de transactie 56 procent van de aandelen in handen hebben en die van Newmont 44 procent. De raad van bestuur van Newmont is het bod dan ook niet genegen. Bovendien wil Barrick de aankoop van Goldcorp door Newmont terugdraaien. Volgens waarnemers is dat het enige waar Barrick op uit is. Goldcorp heeft in dat geval wel recht op een break-upfee van 650 miljoen dollar.

Het management van Barrick wijst op de vele mogelijkheden om kosten te besparen. Die zijn er in de Amerikaanse staat Nevada, waar beide groepen over aanpalende mijnen beschikken. Volgens Barrick zal de fusiegroep acht Tier1-goudactiva ter wereld controleren. Dat zijn mijnen met een jaarlijkse productie van minstens 500.000 troy ounce goud, een commerciële levensduur van minstens tien jaar en lage productiekosten. Mark Bristow, de CEO van Barrick, belooft naast de hoogste vrije kasstroom in de goudmijnindustrie voor 7 miljard dollar aan kostenbesparingen.

Maar het verhaal is complexer. Met de overname van Randgold is het risicoprofiel van Barrick sterk verhoogd. Barrick had al problemen in Afrika met zijn dochterbedrijf Acacia Mining (Tanzania), terwijl de activa van Randgold sociale onrust in Ivoorkust, politieke onzekerheid in de Democratische Republiek Congo en een belastingdispuut in Mali meebrengen. Een combinatie zou ook vrijwel zeker activa moeten afstoten. Een van de geruchten is dat Barrick al een akkoord heeft met Newcrest Mining om de Australische activiteiten over te kopen, maar geen van beide partijen wil dat voorlopig bevestigen. Gary Goldberg, de CEO van Newmont, wil op korte termijn niet verder gaan dan een joint venture in Nevada.

Barrick en Newmont zochten in 2014 al eens toenadering, maar het kwam niet tot een akkoord. Newmont boerde sindsdien een stuk beter met een koersstijging met 50 procent, tegenover een daling met 35 procent voor Barrick. Newmont presteerde ook beter dan verwacht in het vierde kwartaal, terwijl de kostenprognoses voor 2019 bij Barrick tegenvielen. De koersreactie van de mijnaandelen illustreert dat ook de aandeelhouders koele minnaars van de overnameplannen zijn.

Conclusie

Er zijn meer geruchten en vragen over de deal dan er feiten en antwoorden zijn. De kans is klein dat Newmont met de voorwaarden van Barrick akkoord gaat. Tot nader order gaat de overname van Goldcorp door Newmont dan ook gewoon door. Dit is allicht nog maar het begin van een lange overnamesoap. Voor Barrick verlagen we de rating naar houden/afwachten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 12,59 dollar

Ticker: GOLD US

ISIN-code: CA0679011084

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 22 miljard dollar

K/w 2018: 185

Verwachte k/w 2019: 34,5

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: 2,2%

Partner Content