Barrick Gold

Het Canadese Barrick Gold is op basis van de output de grootste goudproducent ter wereld. Op basis van de beurswaarde moet de groep de sectorgenoten Newmont Mining en Goldcorp laten voorgaan.

In september zakte de koers van het aandeel van Barrick Gold naar het laagste peil in meer dan twee decennia. Barrick moest de jongste jaren miljarden dollars afschrijven op de waarde van activa als Cerro Casale en Lumwana en het in 2011 overgenomen Equinox Minerals. Dat veroorzaakte zware nettoverliescijfers en zette ook de boekwaarde onder druk.

Sinds een aantal kwartalen is Barrick, ondanks de aanhoudend lage goudprijs, weer op het goede spoor. Van schuldafbouw werd een prioriteit gemaakt, net als een verlaging van de kosten. Barrick verkocht onder meer goudmijnen in Australië en de Verenigde Staten. Daarnaast werd ook het belang in de Zaldivar-kopermijn in Chili verkocht aan Antofagasta voor 1 miljard USD. Het was de bedoeling dat de schuld over volledig 2015 met 3 miljard USD werd gereduceerd, tot circa 10 miljard USD, en dat cijfer werd ook gehaald. Bovendien beschikt de groep nog over 2,8 miljard USD aan liquiditeiten. De voorbije maanden werd een deel van de liquiditeiten aangewend om oude schulden terug te kopen.

Belangrijk is dat 5 miljard USD van de uitstaande schulden pas na 2032 aflopen. Barrick heeft met andere woorden alle tijd om ze terug te betalen. De jongste twee kwartalen was de vrije kasstroom zelfs opnieuw positief. Tot 2018 moet amper 250 miljoen USD worden terugbetaald. Door de lagere schulden zullen ook de interestuitgaven in 2015 met 140 miljoen USD afnemen. Barrick beschikt daarnaast nog over een ongebruikte kredietfaciliteit van 4 miljard USD die vorig jaar nog werd verlengd tot 2021. Als dat nodig is, kunnen bovendien nog verschillende activa worden verkocht, zoals de participatie in Acacia Mining (het vroegere African Barrick).

Ongeveer twee derde van de omzet komt uit Noord- en Zuid-Amerika. Afrika staat in voor 22% en het gewicht van Australië is teruggevallen naar 10% . Barrick telt 16 operationele activa en 12% van de omzet is afkomstig uit de verkoop van koper. De grootste troef van de groep is de lage kostenstructuur. In het derde kwartaal daalden de kosten om de output op het huidige niveau te handhaven (AISC) met 8% op jaarbasis, tot 771 USD per ounce. Het gemiddelde voor 2015 zal tussen 830 en 870 USD uitkomen. Daardoor is de operationele kasstroom aan de huidige goudprijs nog steeds positief.

Barrick beschikt over vijf kernactiva die samen voor bijna 65% van de groepsproductie instaan en waarvan de gemiddelde AISC amper 700 tot 725 USD per troy ounce bedraagt. Die paradepaardjes zijn Goldstrike, Cortez, Pueblo Viejo (60%), Lagunas Norte en Veladero. Barrick mikte voor 2015 op een output tussen 6 en 6,15 miljoen ounce goud en 480 tot 520 miljoen pond koper. De groep beschikt over 93 miljoen ounce aan goudreserves.


Conclusie

Door de versnelde schuldafbouw en de kostenreducties is de financiële situatie van Barrick Gold sterk verbeterd. Operationeel verwachten we de komende jaren een stabiele tot licht dalende productie. Het tempo van nieuwe investeringen zal in de eerste plaats worden bepaald door de evolutie van de goudprijs. Aan minder dan 0,9 keer de boekwaarde is Barrick koopwaardig en het risico mag van C naar B.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content