Belgacom

Belgacom heeft opnieuw credibiliteit bij de investeerdersgemeenschap en bij de politiek.

Waar de controversiële ex-topman Didier Bellens niet in slaagde, lukte zijn vrouwelijke opvolger Dominique Leroy wel, en dat in een recordtempo: Belgacom heeft opnieuw credibiliteit bij de investeerdersgemeenschap en ondanks het lagere dividend ook bij de politiek. Belgacom leefde onder Bellens boven zijn stand, met een vrije kasstroom die niet volstond om de dividenden te betalen. Die situatie was uiteraard niet houdbaar en de uitkering werd intussen gereduceerd naar 1,5 EUR per aandeel, waardoor de Belgische overheid, met een participatie van 53,5% de hoofdaandeelhouder, dit jaar 118 miljoen EUR minder zal ontvangen van Belgacom. De prioriteiten liggen nu elders, bijvoorbeeld bij investeringen in het netwerk.

Over de eerste jaarhelft bedroegen de kapitaaluitgaven 425 miljoen EUR. De prognose voor het volledige boekjaar bedraagt 960 miljoen EUR, tegenover 852 miljoen EUR vorig jaar. Belgacom verraste met een goed tweede kwartaal en trok ook de jaarverwachtingen op. Het aandeel is intussen opgelopen naar het hoogste niveau in meer dan drie jaar. Dat is opmerkelijk, want amper een jaar geleden noteerde Belgacom nog op het laagste niveau ooit.

De groepsomzet (1,568 miljard EUR) daalde met 1,1%, terwijl op een achteruitgang met 6% werd gerekend. Belangrijker was de klim van de bedrijfskasstroom of ebitda, die op jaarbasis met 14,3% steeg, tot 491 miljoen EUR. Die stijging was echter vooral te danken aan eenmalige en uitzonderlijke elementen die niet operationeel van aard waren. Met deze factoren eruit gefilterd, daalde de ebitda met 0,9%, tot 426 miljoen EUR. Toch is ook dit geen slechte prestatie, want in het eerste kwartaal was er nog een achteruitgang met 5%. De verkoop van vastgoed leverde een meerwaarde van 46 miljoen EUR op. Daarnaast daalden de personeelskosten door een indexsprong en met de verkoop van Telindus Frankrijk kon 27 miljoen EUR bespaard worden. Ook de belastingfactuur lag lager. Daardoor klom ook de vrije kasstroom in de eerste jaarhelft naar 391 miljoen EUR, tegenover maar 136 miljoen EUR in dezelfde periode een jaar eerder.

Na zes maanden in 2014 ligt de omzet 3,6% lager dan een jaar eerder. Belgacom gaat uit van een beter tweede semester, want voor het volledige boekjaar wordt op een daling met 1 tot 2% gerekend. Wat de ebitda betreft, werd eerder een daling met 3 tot 4% vooropgesteld. Volgens de nieuwe prognose zal dat nog maar 1 tot 2% zijn. De omzet uit mobiele telefonie daalde nog met 4,5%, maar de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) steeg naar 19,9 EUR, tegenover 19 EUR in het eerste kwartaal. Hetzelfde fenomeen zagen we ook al bij sectorgenoot Mobistar. De ARPU bij vastelijndiensten en televisie bleef op kwartaalbasis stabiel, maar bij breedbandinternet was er wel een vooruitgang. Ook de groothandelsdivisie BICS herstelde van een slecht eerste trimester met een omzetklim van 16% op kwartaalbasis. Belgacom sloot de eerste jaarhelft al met een nettoschuld van 1,98 miljard EUR. Daarvan vervalt 950 miljoen EUR in 2016.

Conclusie

Belgacom heeft een goed kwartaal achter de rug. De waardering (6,5 keer de ebitda) is evenwel opgelopen tot boven het sectorgemiddelde, iets wat ten dele kan worden gerechtvaardigd door het hoge rendement van bijna 6% bruto. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content