Belgacom

Het operationeel herstel bij Belgacom zet zich door en voor de tweede keer in evenveel kwartalen werd ook de ebitda-prognose verhoogd.

Na de meevallende resultaten bij Mobistar en Telenet kon sectorgenoot Belgacom niet achterblijven, en dat gebeurde ook niet. Onder het bewind van CEO Dominique Leroy werden de verwachtingen voor het tweede kwartaal op rij met overtuiging geklopt. Dat succes kreeg ook een vervolg op de beurs, want het Belgacom-aandeel klom dit jaar al met ruim 40%. De omzet daalde met 5,2% op jaarbasis, tot 1,487 miljard EUR, terwijl op een achteruitgang met 6,6% werd gerekend.

Een groot deel van de achteruitgang viel toe te schrijven aan de verkoop van Telindus Frankrijk, waardoor de onderliggende omzetdaling beperkt bleef tot slechts 1%. Bovendien groeiden de consumenten- en bedrijfsafdeling samen met 1,1%, terwijl de grootste omzetdaling (-6,1%) plaatsvond bij de groothandelsdivisie BICS (internationale carrierdiensten). Dit is minder erg omdat deze activiteit de laagste marges heeft.

Na drie kwartalen in 2014 bedraagt de groepsomzet nu 4,41 miljard EUR of 1,2% minder dan een jaar eerder. Belgacom stelt voor het volledige boekjaar een achteruitgang met 1 tot 2% voorop. Het was vooral de onderliggende bedrijfskasstroom of ebitda die met 431 miljoen EUR flink boven de verwachtingen lag en op jaarbasis zelfs met 1,5% groeide. Belgacom slaagde erin om de operationele kosten met 3,4% te reduceren, waardoor ook de marge (29%) kon toenemen.

De ebitda ligt nu na drie kwartalen al 3,1% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat bracht Belgacom ertoe de prognose voor de tweede keer op rij te verhogen. Aanvankelijk werd voor 20014 een daling van de ebitda met 3 tot 4% vooropgesteld. Na de eerste jaarhelft werd dit gereduceerd naar 1 tot 2% en volgens de nieuwste schatting zal de ebitda op jaarbasis zelfs licht toenemen. De ebitda-marge bij de bedrijfsdivisie lag met 52,6% iets hoger dan bij de consumentenafdeling (47%).

De rebranding van Belgacom naar Proximus zal de komende kwartalen naar verwachting wel voor wat extra uitgaven zorgen. Belgacom zal in december opnieuw een tussentijds dividend van 0,5 EUR per aandeel uitkeren. Het jaardividend werd opnieuw vastgelegd op 1,5 EUR per aandeel en de raad van bestuur maakt zich sterk dat de uitkering ook in 2015 en 2016 op hetzelfde peil zal blijven. Dat impliceert dat het management voldoende vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf en de evolutie van de vrije kasstromen.

De nieuwe CEO maakte van bij de start duidelijk dat geen sprake meer kan zijn om extra schulden aan te gaan om dividenden uit te keren. Onder voorganger Didier Bellens leefde Belgacom boven zijn stand met een uitkering die hoger was dan de vrije kasstroom. Die tijd is voorbij. De vrije kasstroom bedraagt na drie kwartalen in 2014 nu 629 miljoen EUR, tegenover 410 miljoen EUR een jaar eerder. Het dividendrendement is weliswaar gedaald naar ongeveer 5% bruto (3,8% netto), maar bij Mobistar en sinds kort ook Telenet is er zelfs helemaal geen dividend.

Conclusie

Het operationeel herstel bij Belgacom zet zich door en voor de tweede keer in evenveel kwartalen werd ook de ebitda prognose verhoogd. De bevestiging van een stabiel dividend voor de komende jaren was eveneens een geruststelling voor de aandeelhouders. Keerzijde van de medaille is dat de waardering (7 keer ebitda) intussen is opgelopen tot boven het sectorgemiddelde.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content