Belgische aandelen: Galapagos verdringt Lotus Bakeries aan de top

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na twee opeenvolgende jaren op de eerste plaats wordt Lotus Bakeries in onze rangschikking van Belgische aandelen afgelost door de vaandeldrager van de biotechsector Galapagos.

Voor het derde jaar op rij bekijken we aan het begin van het jaar met welke Belgische aandelen u de voorbije twintig jaar het meeste geld kon verdienen. Niet louter door een lijst te maken met de hoogste rendementen over de afgelopen twee decennia, maar door een rangschikking te maken op vijf, tien, vijftien en twintig jaar en dan te kijken welke Belgische bedrijven de aandeelhouders telkens opnieuw het meest hebben verwend (koersstijging + uitgekeerde dividenden).

We hanteren een strafpuntensysteem. Wie bijvoorbeeld de hoogste return op vijf jaar heeft behaald, krijgt een punt. Wie de tweede is 2 punten enzovoort. Hetzelfde doen we op tien, vijftien en twintig jaar. Het komt er dus op aan zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Als er een ex aequo is, dan bepaalt de hoogste return op twintig jaar de volgorde.

Na twee opeenvolgende jaren op de eerste plaats, wordt Lotus Bakeries afgelost door de vaandeldrager van de biotechsector Galapagos,die potentieel flink wat blockbusters in de pijplijn heeft zitten. Lotus Bakeries zakt naar de tweede plaats met maar een puntje achterstand. Met Melexis en Econocom verdwijnen twee opvallende namen uit de top vijf van vorig jaar. Picanol blijft wel een vaste waarde en handhaaft zich op het podium. Texaf keert na een jaar terug in de top vijf en een nieuwkomer op de vijfde plaats is Kinepolis.

1. (4) Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf stormde een jaar geleden de top vijf binnen en stoot nu door naar de koppositie na een derde sterk beursjaar op rij met opnieuw een koersprestatie ver boven het beursgemiddelde. Galapagos en partner Gilead Sciences blijven fors investeren in het potentiële goudhaantje filgotinib.Er lopen liefst elf studies met filgotinib, waarvan drie indicaties in fase III. Het Mechelse biotechbedrijf miste de eerste cruciale afspraak voor filgotinib, het kandidaat-geneesmiddel voor ontstekingsziekten, niet in het najaar. De eerste van drie lopende fase III-studies voor de indicatie reuma (FINCH2, de moeilijkste, want met patiënten die al werden behandeld met andere middelen) leverde sterke resultaten. De resultaten van FINCH1 (vergelijking met blockbuster Humira) en FINCH3 (monotherapie, nog niks genomen), de twee lopende fase III-studies, worden in het eerste kwartaal van 2019 verwacht. Daarnaast heeft Galapagos nog heel wat beloftevolle zaken in de pijplijn, waaronder GLPG1690 tegen idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte, een studie die nog volledig in eigen beheer is en osteoartritis, in partnership met Servier.

2. (1) Lotus Bakeries

In 2018 zette Lotus Bakeries weer op orde op zaken met zijn koersprestatie. Maar dat was onvoldoende om het opkomende geweld van Galapagos te kunnen afhouden en de eerste plaats te behouden. Lotus Bakeries is een familiaal bedrijf, dat de jongste jaren vooral draait rond de internationale doorbraak van speculaas (Lotus Biscoff), wat in de voedingssector eerder ongebruikelijk is. Vooral het Amerikaanse succes springt in het oog. Daar wordt 2019 een beloftevol jaar. Normaal zal dan de eerste speculaasfabriek buiten België, in het Amerikaanse Mebane in North-Carolina, openen. Daarnaast groeit de afdeling van de gezonde tussendoortjes na drie Britse overnames (Natural Balance Foods, Urban Fresh Foods en Kiddylicious).

3. (3) Picanol

De weefmachinefabrikant Picanol zakte vorig jaar van de zilveren naar de bronzen positie, maar weet zich daar deze keer te handhaven. Picanol is de wereldmarktleider in weefmachines. Die positie steunt op technologisch meesterschap. In 2009 werd de West-Vlaamse onderneming uit Ieper door de voormalige Trends Manager van het Jaar Luc Tack gered van het faillissement. Dat werd een erg geslaagde reddingsoperatie, want de koers evolueerde tussen de zomer van 2009 en 2017 van 1,4 naar ruim 100 euro. Sindsdien is weer een derde van de koers af. Nochtans wordt 2018 op basis van de halfjaarprognose van het bedrijf het op een na beste boekjaar uit zijn geschiedenis. Maar de wereldwijde groeivertraging doet beleggers vrezen voor een minder 2019. Sinds een aantal jaren is Picanol ook de referentieaandeelhouder van Tessenderlo Group.Daar evolueren de resultaten de voorbije kwartalen ook niet altijd even gunstig en vergt het meer tijd dan oorspronkelijk ingeschat om de zaken fundamenteel om te keren. Dat heeft in 2018 ook op de koers van Picanol gewogen.

4. (6) Texaf

Na een jaar onderbreking zit de vastgoedspeler gericht op de Democratische Republiek Congo opnieuw in de top vijf. De prestaties op vijftien en twintig jaar blijven indrukwekkend, maar de jongste jaren is de koersevolutie eerder slaapverwekkend en niet gunstig. Dat heeft te maken met president Joseph Kabila,die langer dan gepland aan de macht bleef en het land opnieuw in het economische moeras heeft gestort. De economische en financiële problemen zorgen ervoor dat er geen of nauwelijks nieuwe infrastructuurwerken zijn en dat weegt fors op dochter Carrigrès (zandsteengroeve in Kinshasa, nog minstens 40 jaar reserves). De vastgoedactiviteiten ondervinden voorlopig geen of nauwelijks hinder en blijven het kloppend hart van de vennootschap. De Texaf-groep kan de komende tien jaar nog sterk groeien in de ontwikkeling van vastgoedprojecten in het centrum van de hoofdstad (meer kantoren, villa’s en appartementen), maar ook daarbuiten met de promotie van 1500 tot 2000 woningen op de 104 hectare buiten Kinshasa (Kinsuka).

5. (7) Kinepolis

De grootste bioscoopuitbater van ons land is de nieuwkomer in de top vijf. Eerst werd het een geldmachine, maar de jongste jaren is het ook een groeimachine geworden met expansie in de buurlanden, op de eerste plaats in Nederland. Sinds de overname eind 2017 van het Canadese Landmark Cinemas, de op een na grootste Canadese bioscoopgroep, groeit het ook buiten Europa. Canada weegt meteen door in de cijfers. Kinepolis tekent een spectaculaire stijging van de omzet op, de winst stijgt veel minder. Canada is nog lang niet zo rendabel. Daar ligt de uitdaging voor het Kinepolis-management. Dat komt wel goed. Binnenkort is Kinepolis klaar voor een nieuwe internationale stap.

Partner Content