BHP Billiton tempert verwachtingen

© REUTERS

Het aandeel van BHP Billiton, de grootste mijngroep ter wereld, kreeg een tik, nadat het management enkele weken geleden bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers had gewaarschuwd voor lagere ijzerertsprijzen.

De prijs van een ton ijzererts klom vorig jaar met 80 procent en noteerde eind vorige maand zelfs op het hoogste peil sinds de zomer van 2014. Maar volgens BHP Billiton is het effect van de Chinese stimuleringsmaatregelen op de economie aan het verminderen. De investeringen in infrastructuur in China – onder meer in wegen, havens en luchthavens – zijn vorig jaar met 17 procent toegenomen. Die groei zal dit jaar substantieel afnemen.

De hogere ijzerertsprijs was een belangrijke factor achter de spectaculaire stijging van de winst en de kasstromen van grondstoffengroepen als BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American. Behalve in ijzererts is BHP Billiton ook actief in olie en gas, steenkool en koper. In de zes maanden tot eind december, de eerste helft van het boekjaar 2016-2017, klom de bedrijfskasstroom (ebitda) van BHP Billiton met 65 procent naar 9,9 miljard dollar. De onderliggende winst kwam uit op 3,24 miljard dollar, fors hoger dan de 412 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder en het hoogste cijfer sinds de tweede helft van 2014. De energiedivisie draaide verlies om in winst door de forse stijging van de olieprijs.

IJzererts droeg voor 42 procent bij tot de onderliggende bedrijfswinst, gevolgd door energie met 20 procent, en steenkool en koper met 18 procent. Zoals BHP Billiton zelf voorspelt, is het risico op prijsdalingen op korte termijn het grootst bij ijzererts en steenkool. Olie en koper zien we niet meer terugvallen naar de dieptepunten van 2016. Bij olie herstelt het marktevenwicht geleidelijk, terwijl koper tegen het begin van komend decennium zelfs afstevent op een deficit.

BHP Billiton bouwde zijn nettoschuld in de tweede helft van 2016 af met bijna 6 miljard dollar, zodat die nu nog 20,1 miljard dollar bedraagt. De nettoschuld komt nu overeen met 1,2 keer de ebitda, of een schuldgraad van 24,3 procent. De verdere verlaging van die schuld blijft een prioriteit. Dit jaar koopt BHP Billiton onder meer een uitstaande obligatielening van 2,5 miljard dollar terug. De focus op schuldreductie impliceert dat er minder ruimte is voor hogere aandeelhoudersvergoedingen in vergelijking met Rio Tinto. Het tussentijdse dividend werd vastgelegd op 40 dollarcent per aandeel. Daarmee lag het uitkeringspercentage 66 procent boven de verwachte 50 procent, goed voor een dividendrendement van 3,3 procent tegen de huidige koers.

De snelheid van de toekomstige schuldafbouw zal afhangen van de evolutie van de kasstromen. De vrije kasstroom vervijfvoudigde in de tweede jaarhelft naar bijna 5 miljard dollar, maar lag toch iets onder de verwachtingen, onder meer door hogere kapitaaluitgaven. Dit en volgend boekjaar zullen die kapitaaluitgaven toenemen naar respectievelijk 5,6 en 6,3 miljard dollar door hogere exploratiekosten in de energiedivisie.


Conclusie

De beter dan verwachte halfjaarcijfers van BHP Billiton werden overschaduwd door de verwachting dat de recente stijging van de ijzerertsprijs niet duurzaam is. De meeste aandelen in de sector hebben er sinds het dieptepunt van vorig jaar al een stevige rit op zitten. We hebben bij de grote mijnbouwgroepen een voorkeur voor Rio Tinto, dat goedkoper is en verder staat met de schuldafbouw. Maar ook BHP blijft koopwaardig, liefst na een terugval.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Brits pond

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 77,7 miljard pond

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 11

Koersverschil 12 maanden: +65%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 3,3%

Partner Content