BHP Billiton

BHP onderscheidt zich echter van de andere grote grondstoffengroepen met een winstgevende energietak en de laagste schuldpositie.

De gediversifieerde mijnbouwgroepen hebben hun uitgaven zonder uitzondering fors moeten terugschroeven. De investeringsboom van enkele jaren geleden heeft op bepaalde markten overcapaciteit veroorzaakt, juist nu de groei in de opkomende landen het laat afweten. Onder druk van de investeerders ligt de focus op het maximaliseren van de kasstromen en de vergoeding aan de aandeelhouders. Vooral de situatie op de ijzerertsmarkt is van groot belang. IJzererts staat in voor 52% van de bedrijfskasstroom (ebitda) van BHP Billiton. Volgens voorspellingen zal de staalproductie dit jaar veel minder snel toenemen dan de productie van ijzererts. In 2013 was de ijzerertsmarkt nog in evenwicht, maar voor dit jaar wordt een overschot van 90 miljoen ton verwacht. BHP, maar ook Rio Tinto en het Braziliaanse Vale, verwachten dat het overaanbod druk op de prijzen zal zetten. Dat is niet onoverkomelijk voor BHP, dat over een lage kostenstructuur beschikt en bovendien op meerdere paarden wedt.

De groep identificeerde een aantal kernactiviteiten waar het vol op wil inzetten. Naast ijzererts gaat het om koper, steenkool en energie (olie en gas). In aluminium en nikkel wordt voorlopig niet extra geïnvesteerd. In de eerste helft van het gebroken boekjaar 2013-2014 (juli tot december) steeg de onderliggende winst met 31% op jaarbasis, tot 7,76 miljard USD, bijna 800 miljoen USD boven de consensusprognose. De winst in de ijzerertsdivisie steeg met 35% door hogere prijzen (+15%) en extra kostenbesparingen. Ook koper en steenkool deden het goed, terwijl de ebitda van de energietak als enige met 16% daalde. De kapitaaluitgaven zullen dit jaar afnemen tot 16,1 miljard USD, tegenover nog 21,7 miljard USD in 2012-2013.

BHP ligt na het eerste semester op schema om dit jaar 5,5 miljard USD kosten te besparen. Daardoor nam de ebitda-marge toe tot 38%, tegenover 29% een jaar eerder. De expansie van de Spence-kopermijn in Chili en de ijzerertsactiviteiten in West-Australië gaan gewoon door. BHP besliste eerder al om ook door te gaan met het Jansen-potashproject in het westen van Canada. De groep voorziet voor de komende vier jaar 2,6 miljard USD en het zal ook een partner zoeken voor het project. BHP verkocht de voorbije achttien maanden voor 6,5 miljard USD aan activa. De nettoschuld viel daardoor terug tot 27,1 miljard USD en zal op het einde van het boekjaar verder afnemen tot 25 miljard USD. Dat komt overeen met ongeveer 0,75 keer de ebitda.

Op nieuws over de aandeelhoudersvergoeding is het nog wachten tot de publicatie van de jaarresultaten in augustus. Bij die gelegenheid worden ook de prognoses voor de kapitaaluitgaven gedetailleerd. BHP zal vermoedelijk niet willen achterblijven op Rio Tinto, dat eerder al een dividendverhoging met 15% in het vooruitzicht stelde. In afwachting verhoogde BHP wel al het tussentijdse dividend met 3,5%.

Conclusie

De bezorgdheid over de economische groei in China en de mogelijke impact op de ijzerertsmarkt zal ook in 2014 onzekerheid veroorzaken. BHP onderscheidt zich echter van de andere grote grondstoffengroepen met een winstgevende energietak en de laagste schuldpositie. Omdat de waardering (12 keer de verwachte winst) in lijn met die van de sectorgenoten is, gaan we over tot een adviesverhoging.

Advies: eerste positie

Risico: gemiddeld

Rating: 2C

Partner Content