BHP Billiton

In afwachting van de afsplitsing van South32 moet BHP Billiton de schade proberen te beperken in een omgeving van dalende grondstofprijzen.

De daling van de grondstoffenprijzen heeft zijn sporen nagelaten bij de gediversifieerde mijnbouwbedrijven. Zo daalde het aandeel van grondstoffenreus BHP Billiton vorige maand naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar. Vorig jaar zette de groep een belangrijke strategische stap door het bedrijf in twee delen te splitsen. Het nieuwe BHP zal zich vooral concentreren op ijzererts en energie, terwijl de afdelingen die als niet-kernactiviteiten worden beschouwd in het afgesplitste bedrijf worden ondergebracht. Vorige maand leerden we dat dit nieuwe bedrijf South32 zal heten. Die naam is niet lukraak gekozen: hij verwijst naar de meridiaan die de Australische activiteiten met die in Zuid-Afrika verbindt.

Een van de belangrijkste mijnen van het nieuwe bedrijf wordt Cannington in Australië, waar zilver en lood worden ontgonnen. Naast Cannington zijn er nog steenkoolactiva in Zuid-Afrika, nikkel in Zuid-Amerika en aluminium verspreid over verschillende locaties. De gezamenlijke marktwaarde van die activa wordt op ongeveer 15 miljard USD geschat. Het is de bedoeling dat de afsplitsing nog in de eerste jaarhelft zal worden afgerond.

BHP pakte recent ook uit met nieuwe productiecijfers van de tweede jaarhelft van 2014. Die leerden ons dat de ijzerertsproductie 16% hoger uitkwam dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het volledige boekjaar mikt de groep op een productie van 225 miljoen ton. In het vierde kwartaal ontving BHP gemiddeld 70 USD per ton verkocht ijzererts. Dit is 38% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door de lage productiekosten is de ijzerertsactiviteit, ondanks de fors gedaalde prijs, nog steeds winstgevend. De steenkoolproductie klom met 21%, terwijl ook de rest van de energietak het goed deed, met 131 miljoen vaten olie-equivalent (ruwe olie, condensaten en gas). Dat is 9% meer dan een jaar eerder.

In een reactie op de lagere olieprijs heeft BHP wel de nieuwe investeringen in de Amerikaanse schaliegas-activiteiten fors verminderd. Ze daalden in de tweede jaarhelft al van 2,1 naar 1,9 miljard USD en zullen verder worden gereduceerd. BHP zal het aantal operationele boorplatformen tegen juli verminderen van 26 naar 16. De grondstoffenreus wil tegen juli volgend jaar 4 miljard USD aan operationele besparingen realiseren. Toch heeft de groep nog steeds zeven projecten in ontwikkeling, met een waarde van 13,5 miljard USD. BHP bereidde de markt al voor op een aantal boekhoudkundige verliesposten. Een eerste is verbonden aan de boekwaarde van de schaliegas-activiteiten in Noord-Amerika, waarop 200 tot 250 miljoen USD zal worden afgeschreven. Daarnaast volgt ook een waardevermindering bij Nickel West in Australië, die tot 350 miljoen USD kan oplopen. Het dividend komt echter voorlopig niet in gevaar. De investeringen zullen volgend jaar dalen naar 13 miljard USD of 40% minder dan in 2012.

In afwachting van de afsplitsing van South32 moet BHP Billiton de schade proberen te beperken in een omgeving van dalende grondstofprijzen. De activa die worden afgesplitst, zijn zeker kansrijk. Dit geldt echter ook voor het nieuwe BHP dat door de markt wel erg zwaar werd afgestraft. Het dividend komt voorlopig niet in gevaar. We verhogen het advies.

Partner Content