Bij Balta zit veel pessimisme in de koers

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het omzetherstel hield aan in het derde kwartaal en dat biedt hoop, maar de winst stelt teleur. Toch zien we Balta als een herstelkandidaat.

Het aandeel van Balta leek de voorbije weken eindelijk wat interesse van beleggers te wekken. Maar de koers nam weer gas terug na de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal. Die toonden te veel dezelfde elementen die we bijvoorbeeld ook al in het halfjaarrapport zagen.

De groepsomzet was in het derde kwartaal met 151 miljoen euro 3,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (155,6 miljoen euro). Het grootste deel van die stijging (1,7 procentpunt) kwam van organische groei (zonder overnames of desinvesteringen). De rest kwam voort uit stijgende wisselkoersen. De omzet steeg wel minder dan de 9,2 procent in het eerste jaarhelft, zodat de omzetgroei na negen maanden is teruggevallen tot 7,2 procent (van 472,9 naar 507,0 miljoen euro).

In de eerste jaarhelft kwam de vergelijkbare omzetstijging vooral van de afdeling karpetten (18,9%), dankzij vooral het herwonnen marktaandeel in de Verenigde Staten. Die afdeling zag de omzet in het derde kwartaal weer licht stijgen (+0,4%), maar de ster van dat kwartaal was de divisie Commercial. Daar groeide de omzet met 7,1 procent, met dank aan de de VS. Bij de afdeling Residential bleef de omzet stabiel op 47,1 miljoen euro. De neergang is daar gestopt dankzij de buffervoorraad die Britse klanten aanleggen in de aanloop naar de brexit.

De omzettoename leidde evenwel niet tot een klim van de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda). De vergelijkbare ebitda (zonder effect van de IFRS16-regel rond leasecontracten) daalde met 7,0 procent tot 17,3 miljoen euro. Vooral de afdeling karpetten scoorde zwak. De ebitda zakte met 58,2 procent door de eenmalige impact van verkoopkortingen bij Balta USA gelinkt aan verkopen in eerdere kwartalen en door de opstartkosten voor de Amerikaanse e-commerceactiviteiten.

Daardoor viel de vergelijkbare ebitda-marge terug van 12,3 naar 11,1 procent in het derde kwartaal. Na drie kwartalen levert dat een vergelijkbare ebitda-marge van 10,8 procent op, tegenover 11,8 procent in de periode januari-september 2018.

De investeringen (3 miljoen euro in de eerste negen maanden) in het kader van het verbeteringsprogramma NEXT heeft dit jaar duidelijk een negatieve invloed. Met dat plan, dat steunt op duurzame groei, commerciële excellentie en lagere kosten, hoopt CEO Cyrille Ragoucy de neergang te stoppen, die de tapijtenproducent teistert sinds de beursgang in juni 2017.

De bedrijfstop blijft bij de jaarprognose van een vlakke vergelijkbare ebitda voor 2019. De nettoschuld bedroeg eind september 319,6 miljoen euro. De impact van IRFS16 bedroeg 42,2 miljoen euro. Op vergelijkbare basis (exclusief leasingcontracten) blijft de schuldgraad op 3,9 keer de ebitda wel aan de hoge kant en vergelijkbaar met de ratio van twaalf maanden geleden.


Conclusie

Het derde kwartaal bracht niet de verhoopte beterschap. Toch blijven we ervan uitgaan dat het ergste achter de rug is. Met iets meer dan 5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde tegenover de bedrijfskasstroom (ev/ebitda) is het aandeel erg redelijk gewaardeerd. Voor een winstgevend bedrijf is een waardering tegen 0,4 keer de boekwaarde spotgoedkoop en een teken dat veel pessimisme in de koers verrekend zit. Het maakt Balta kwetsbaar voor een overname. We menen dat Balta te veel is afgestraft (-80% sinds de beursgang) en beschouwen het aandeel dan ook als een herstelkandidaat. Vandaar dat we het overwegen voor de voorbeeldportefeuille. Wegens de hoge schuldgraad komt het wel met een meer dan gemiddeld risico.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 2,75 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 98,8 miljoen euro

K/w 2018: 9

Verwachte k/w 2019: 8,5

Koersverschil 12 maanden: -29%

Koersverschil sinds jaarbegin: -18%

Dividendrendement: –

Partner Content