Biocartis

Met de beursgang van Biocartis vervoegt binnenkort een nieuw aantrekkelijk Belgisch biotechbedrijf de beurstabellen van Euronext Brussel.

Biocartis werd in 2007 opgericht door Rudi Pauwels, bekend van het farmabedrijf Virco-Tibotec, dat in 2002 werd verkocht aan Johnson & Johnson. Biocartis heeft de steile ambitie om een wereldleider te worden in het aanleveren van moleculaire diagnostische oplossingen. Het ontwikkelde hiervoor een toestel, een soort mini-labo, genaamd Idylla, dat met een zeer grote gevoeligheid en zeer snel resultaten aflevert: afhankelijk van de complexiteit van de test na 35 tot 150 minuten. Dat betekent een enorme tijdswinst tegenover de klassieke analyses in laboratoria, waar de analyses tot meerdere dagen in beslag nemen. De bediening van Idylla vereist geen hoogtechnisch geschoold personeel, en het kan op locatie – dicht bij de patiënt – worden gebruikt. Bovendien kan het, in tegenstelling tot de meeste andere diagnostische toestellen, zowat alle menselijke stalen (bloed, stoelgang, biopsies, urine, slijm) verwerken.

Moleculaire diagnostiek is een groeimarkt met een verwachte jaarlijkse groei in de periode 2013 tot 2018 met 9,7% (8 miljard USD in 2018). De forse groeiverwachtingen zijn gebaseerd op de toenemende trend naar proactieve en snellere diagnoses, met het oog op een meer gepersonaliseerde en kostenefficiëntere gezondheidszorg. Daarnaast worden steeds meer kankergeneesmiddelen ontwikkeld met een bijhorende diagnostische test, om via genetische analyses te voorspellen of een patiënt zal reageren op het geneesmiddel. Ook de toename van chronische ziekten is een ondersteunende factor.

Idylla werd commercieel gelanceerd in september 2014. Tot nog toe werden 98 toestellen verkocht, in West-Europa (via directe verkoop), maar ook in onder meer Oost-Europa, Australië, Mexico en Turkije (via distributeurs). In de Verenigde Staten, China en Japan hoopt men een partner te vinden. Voorlopig wordt het toestel voor nog maar één test (op een mutatie bij huidkanker) gebruikt, maar het plan is om vanaf 2015 jaarlijks vier tot vijf nieuwe tests aan het testmenu toe te voegen. In 2015 volgen vier darmkankertests en een test voor het ebolavirus.

Het uitbreiden van het testmenu is noodzakelijk om een investering in Idylla voldoende aantrekkelijk te maken. Daarnaast zullen strategische partners Johnson & Johnson en Abbott tests ontwikkelen die compatibel zijn met Idylla. De markt is echter ook heel concurrentieel, met bedrijven als Roche, bioMérieux, Luminex en Becton Dickinson die ook zogenaamde staal-tot-resultaatsystemen hebben of ontwikkelen. Biocartis maakte vorig jaar een recurrent nettoverlies van 29,2 miljoen EUR en zal wellicht nog enkele jaren verlieslatend zijn. De IPO mikt op een beursnotering vanaf 4 mei (ticker BCART) via de uitgifte van maximaal 8,7 miljoen aandelen tegen een voorziene uitgiftevork van 10 à 11,5 EUR per aandeel (en een overtoewijzingsoptie voor nog 15% extra aandelen).

De intekenperiode loopt tot 29 april, met mogelijkheid tot vervroegde afsluiting vanaf 24 april. Tegen het midden van de uitgiftevork zal Biocartis een marktwaarde hebben van 420,8 miljoen EUR (434,8 miljoen EUR inclusief de overtoewijzingsoptie). Een aantal van de bestaande aandeelhouders -Johnson & Johnson, Hitachi Chemical en de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV)- tekenen in voor 21,5 miljoen EUR.

Conclusie

Gezien het zeer goede beursklimaat en de sterke reputatie van het management, het bedrijf en de aandeelhouders verwachten we een succesvolle beursgang. Uiteraard zijn er nog heel wat commerciële en regulatoire risico’s, die doorslaggevend zullen zijn voor het succes op langere termijn. U mag intekenen, maar beperk wel uw positie, gezien het inherent bovengemiddelde risico van een belegging in een jong biotechbedrijf.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content