Boliden is een alternatief voor Nyrstar

© EPA

Wat Nyrstar heeft proberen te doen, vindt de Zweedse mijnbouwspeler Boliden de normaalste zaak van de wereld: de combinatie van mijnbouw, en het verwerken en het recycleren van basis- en edelmetalen.

De ommekeer in de grondstoffensector zien we ook duidelijk in de koersevolutie van Boliden. Na een erg meevallend vierde kwartaal klom de koers van de Scandinavische mijnbouwspeler in twee sessies met zowat 15 procent naar het hoogste peil ooit. Dat brengt de winst op twaalf maanden ruim boven 150 procent. Wat Nyrstarheeft proberen te doen, vinden ze in Zweden de normaalste zaak van de wereld: de combinatie van mijnbouw, en het verwerken en het recycleren van basis- en edelmetalen.

Boliden is een middelgrote Scandinavische speler met vijf mijngebieden, waar zich tien mijnen bevinden. Sinds 1 juni 2016 is daar ook de overgenomen Finse Kevitsa-mijn van First Quantum Minerals bij gekomen. Daarnaast heeft Boliden vijf smeltereenheden. In 2016 kwam 34 procent van de omzet uit koper, 28 procent uit zink, 12 procent uit goud en zilver, en 9 procent uit lood. Vorig jaar bedroeg de omzet 40,32 miljard Zweedse kronen. Dat was 1 procent beter dan in 2015 en het cijfer lag perfect in de lijn van de omzetpiek uit 2011. Om nog op het niveau van 2015 en 2011 te geraken, had Boliden wel een spectaculair vierde kwartaal nodig.

Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor heeft Boliden een hedgingcontract afgesloten. De hogere metaalprijzen hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar voor het grootste positieve prijseffect gezorgd: maar liefst 1,2 miljard Zweedse kronen tegenover de periode oktober-december 2015. De omzet lag in het vierde trimester met 12,14 miljard Zweedse kronen 25 procent hoger dan in dezelfde periode van 2015. Dat zorgde voor een enorme winstsprong.

De bedrijfswinst (ebit) klom in het vierde kwartaal van 416 miljoen naar 2,35 miljard Zweedse kronen, wat de jaar-ebit op 5,68 miljard Zweedse kronen bracht, of een toename met ruim 58 procent. De samenstelling van de ebit is in twaalf maanden sterk veranderd. Eind 2015 was er nog een groot overwicht van de smeltingactiviteiten (ebit van 402 miljoen Zweedse kronen in het laatste kwartaal van 2016) ten opzichte van de mijnbouwactiviteiten (ebit van amper 31 miljoen Zweedse kronen), maar door de substantiële stijging van de metaalprijzen zien we in de laatste drie maanden van 2016 een veel groter evenwicht in de winstbijdrage: een ebit van 1,136 miljard Zweedse kronen voor mijnbouw, tegenover 1,34 miljard voor smelting.

De winst per aandeel sprong in het vierde trimester van 1,05 naar 6,68 Zweedse kronen, waardoor er voor het boekjaar 2016 toch een stijging is van 9,65 naar 15,49 Zweedse kronen per aandeel. Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de jaaromzet in 2017 een recordniveau van 47,8 miljard Zweedse kronen bereiken, met een recordwinst van 22,4 Zweedse kronen per aandeel (+45%). Tegen ongeveer 13 keer de verwachte winst, 2,3 keer de boekwaarde en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 7 voor 2017 is het aandeel nog altijd redelijk gewaardeerd.


Conclusie

Boliden heeft beter het hoofd kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Het afgelopen jaar bewijst dat een herstel van de metaalprijzen dit aandeel weer volop in de belangstelling brengt. Wie een financieel gezond alternatief voor Nyrstar zoekt, kan bij de Zweedse onderneming terecht. Het resterende koerspotentieel is wellicht beperkter, maar het risico is dat ook.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Zweedse kroon

Markt: Stockholm

Beurskapitalisatie: 79 miljard Zweedse kroon

Verwachte k/w 2016: 18,5

Verwachte k/w 2017: 13

Koersverschil 12 maanden: +164 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +21%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content