Boliden

Boliden heeft bewezen dat het beter het hoofd kan bieden aan de crisis dan de meeste van zijn concurrenten. Dit jaar wordt wel nog een volatiel jaar voor de grondstoffensector.

Na de koerspandoering door teleurstellende vierdekwartaalcijfers in februari (-16%), die achteraf gezien een fraaie koopkans opleverde, was de reactie op de meevallende resultaten over het eerste kwartaal van 2016 een stuk positiever (+5%). Wat Nyrstar heeft proberen te doen, vinden ze in Zweden de normaalste zaak van de wereld: de combinatie van mijnbouw en de verwerking (smelting) en recyclage van basis- en edelmetalen. Boliden is een middelgrote Scandinavische speler met vijf mijngebieden en tien mijnen (op 1 juni werd de overname van de Kevitsa-mijn van First Quantum Minerals afgerond) en met daarnaast vijf smeltereenheden.

In 2015 bedroeg de omzetverdeling 33% koper, 29% zink, 14% goud en zilver en 7% lood. Vorig jaar werd 40,24 miljard Zweedse kroon (SEK) omzet (ruim 4 miljard EUR) gerealiseerd. Dat was 9,0% beter dan in 2014, maar blijft net onder de omzetpiek van 2011, die 40,3 miljard SEK bedroeg. Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor is een hedgingcontract voor 48.600 ounce goud tegen 1489 USD per ounce, wat nog steeds 20% boven de marktprijs ligt. Het zijn natuurlijk die lagere metaalprijzen die tegenwoordig op omzet en winst wegen. Zo bedroeg het negatieve prijseffect in het eerste kwartaal 610 miljoen SEK tegenover de periode januari-maart 2015.

Het Zweedse grondstoffenbedrijf wist als een van de weinige internationale mijnbouwbedrijven de omzetdaling binnen de perken te houden. De omzet lag in het eerste trimester met 8,8 miljard SEK 15% lager dan in dezelfde kwartaal van 2015. De bedrijfswinst (ebit) zakte met 26% tot 888 miljoen SEK (maar was slechts 416 miljoen SEK in het tegenvallende vierde kwartaal van 2015), met een groot overwicht voor de smeltingactiviteiten (ebit van 655 miljoen SEK) ten opzichte van de mijnbouwactiviteiten (ebit van 242 miljoen SEK). De negatieve impact van de lagere metaalprijzen werd gecompenseerd door een positief volume-effect van 394 miljoen SEK. De gunstige wisselkoerseffecten die we in de loop van 2015 zagen, waren er niet meer in het eerste kwartaal van 2016.

De winst per aandeel zakte in de eerste drie maanden van 3,27 naar 2,40 SEK of -20% tegenover dezelfde periode van 2015. Ondanks het zwakke en tegenvallende laatste kwartaal was er vorig jaar toch sprake van een gestegen ebit met 30%, tot 3,59 miljard SEK (na negen maanden bedroeg de stijging nog 98%) tegenover 2014. Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de jaaromzet 2016 dalen van 40,2 naar 38,7 miljard SEK (-7%) en de winst per aandeel in de buurt van 9,2 SEK (-5%) uitkomen. Tegen ongeveer 16 keer de verwachte winst, 1,5 keer de boekwaarde en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 6 voor 2016 is het aandeel redelijk gewaardeerd.


Conclusie

Het eerste kwartaal was een meevaller. Boliden heeft bewezen dat het beter het hoofd kan bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. De voorbije maanden heeft het herstel van de metaalprijzen het aandeel volop weer in de belangstelling gebracht. Een vooral financieel gezonder alternatief voor Nyrstar. Dit jaar wordt wel nog een volatiel jaar voor de sector. Benut de tussentijdse correcties.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content